Jak vrátit obyvatele zpátky do kraje? Dominik Jandl a Matyáš Smutný hledají řešení

30. květen 2024

V Karlovarském kraji dlouhodobě ubývá obyvatel. Tento problém se stal prioritou pro Dominika Jandla, koordinátora pro návrat expatů, a Matyáše Smutného, marketingového stratéga kraje. Společně se svým týmem kreativních lidí agentury 4K se snaží nalézt způsoby, jak obyvatele přilákat zpět.

Kdo jsou expati?

„Pojem expat jsme zvolili záměrně. V anglicky mluvících zemích označuje lidi, kteří žijí mimo svou rodnou zemi s plánem se vrátit. Stejně přemýšlíme i o našich lidech, kteří odešli z kraje,“ vysvětluje Dominik Jandl.

Kolik obyvatel kraj ročně ztrácí?

„Dlouhodobý průměr je zhruba 1 200 lidí ročně. Tento trend se mírně otáčí v posledních letech, což může být částečně způsobeno přílivem uprchlíků z Ukrajiny,“ říká Jandl. Matyáš Smutný dodává přesnější čísla: „Průměrný roční úbytek je 1 247 obyvatel. Pokud tento trend bude pokračovat, Karlovarský kraj by mohl být úplně prázdný do roku 2260.“

Proč lidé odcházejí?

„Nejčastěji odcházejí mladí lidé, přibližně 1 000 ročně, zejména na vysoké školy. Tito mladí lidé, ve věku kolem 18-19 let, se po studiích často nevracejí,“ vysvětluje Smutný. Odchod mladých lidí má dalekosáhlé důsledky. „S odchodem těchto lidí ztrácíme jejich know-how, potenciál založit rodiny, podniky nebo vstoupit do politiky. Úbytek obyvatel je jeden z největších problémů, kterému Karlovarský kraj čelí,“ dodává Jandl.

Jaké to má ekonomické dopady?

„Jeden obyvatel přináší do lokální ekonomiky zhruba 180 000 korun ročně. Roční úbytek 1 247 lidí znamená ztrátu přes 200 milionů korun, a toto číslo každý rok narůstá,“ vypočítává Smutný. Ztráta obyvatel má i další ekonomické důsledky. „Když lidé mění trvalý pobyt, přichází obce i kraj o velké peníze na základě rozpočtového určení daní. To znamená méně financí na infrastrukturu a další investice,“ doplňuje Jandl.

Proč se lidé nevracejí?

Podle průzkumu krajské agentury rozvoje podnikání z loňského roku jsou největšími bariérami omezená nabídka práce pro kvalifikované lidi a nízké mzdy. Smutný dodává: „Dalším problémem je nějaké veřejné mínění. Lidé věří, že je tady nízká kvalita veřejných služeb, jako jsou školy a úřady. Veřejná správa zde není na úrovni, kterou lidé znají z míst, kde nyní žijí. Je to pro ně bariéra k tomu, proč se vrátit.“

Co láká lidi zpět do kraje?

Lidé se do Karlovarského kraje podle Jandla vracejí kvůli blízkosti přírody, kvalitnímu životnímu prostředí a pomalejšímu tempu života. „Na rozdíl od Prahy máte v kraji do 15 minut přístup do lesa. To jsou kvality, na které bychom chtěli sázet i v naší kampani,“ říká Jandl. „Sbíráme další data, abychom lépe pochopili, jak lidi přilákat zpět.“

A jaká je budoucnost?

Dominik Jandl a Matyáš Smutný věří, že se jim podaří najít řešení pro návrat obyvatel do Karlovarského kraje. „Máme data, máme strategie, ale čeká nás ještě dlouhá cesta. Musíme přesvědčit mladé lidi, že jejich budoucnost může být právě zde, v Karlovarském kraji,“ uzavírá Jandl.

autoři: Tereza Švecová , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.