Jak vnímáme

15. říjen 2011

Známý švýcarský psychiatr Carl G. Jung vypozoroval, že kdykoliv je lidská mysl aktivní, vykonává jednu ze dvou mentálních činností: buď přijímá informace – vnímá, nebo získané informace zpracovává a dochází k závěrům – usuzuje. Tak rozlišil dvě základní psychické funkce, které největší měrou utvářejí náš osobnostní půdorys.

V rámci cyklu Kdo jsem já, a kdo jsi ty zaměřeného na osobnostní typologii, se podíváme na první z těchto dvou základních funkcí: jak bereme věci na vědomí. Tato funkce se netýká jen toho, jak získáváme informace, ale také toho, jakému typu informací důvěřujeme a jaké informace obvykle poskytujeme druhým.

Z hlediska osobnostní typologie MBTI bereme věci na vědomí buď prostřednictvím smyslového vnímání, nebo pomocí intuice. Rozdíl v těchto dvou přístupech k informacím je zásadní, a podle některých odborníků největší měrou přispívá k závažným konfliktům ve vztazích.
Ať už jsme tedy „smyslově vnímající“ nebo „intuitivní“, je velmi důležité, abychom v této oblasti lépe porozuměli sami sobě, ale také vzájemně poznali svět těch druhých.

autor: Karel Řežábek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.