Jak udržet papriky čerstvé a co s těmi nedozrálými? S tipy tu jsou Babské rady
Papriky, ať už ty koupené nebo vypěstované, před skladováním nikdy neomývejte. Jak je správně uchovat? V uzavřené plastové nádobě a v horní polici lednice.
Čerstvost papriky poznáte i podle dunivého zvuku, poklepáním příborovým nožem na plod. V případě nedozrálých paprik se doporučuje jejich zabalení do pečicího papíru. Zabalené je vložte do košíku, ve kterém je ve spižírně nechte dozrát.
Za připomenutí stojí i to, že papriky obsahují 3x více vitamínu C než citron, bonusem je obsah vlákniny.
Lahůdkou je pomazánka z pečených paprik. Jak na to? Papriky rozpůlíme, zbavíme semínek, potřeme olejem a v troubě na plechu pečeme, dokud se na slupce neobjeví černé skvrny. Poté papriky vložíme do igelitového sáčku, aby se zapařily – slupky se díky tomu lehce odstraní. Dužinu paprik rozmixujeme se solí, česnekem a čerstvým sýrem typu žervé.
Související
-
Pěstování paprik zvládnete. Ale pozor, teplo, světlo a kvalitní substrát jsou pro papriky důležité!
Chcete si pochutnávat na vlastních paprikách? Jak vysévat, kam nádobu se semínky umístit a jak o ně pečovat, poradí Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu.
-
Pokud sazenička dobře roste, tak s ní pěkně mluvím. A zabírá to, směje se pěstitel chilli papriček
„V životě je to tak se vším – je potřeba se nebát a jít do toho. A tak začala i naše chilli farma,“ popisuje Tomáš Herfort počátky své spolupráce s Petrem Kolstrunkem.
-
Rajčata i papriky potřebují čas, aby si zvykly na UV světlo. Otužujte je, než je přesadíte do záhonu
Zmrzlí muži se letos o trochu předběhli. Podle předpovědi meteorologů už ranní mrazíky nehrozí. Zahrádkáři tedy mohou konečně sázet zeleninu na venkovní záhony bez obav.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.