Jak to tenkrát v roce 1322 vlastně bylo? Diváky pobaví scény z historie Chebu

8. září 2022 11:05

Jak měnily životy Chebanů zásadní události v historii města, které se před 700 lety stalo součástí Koruny české? To zjistí návštěvníci Západočeského divadla v Chebu, které na pátek a sobotu připravilo sérii zábavných scénických čtení her 1322 od Viktora Braunreitera a Nebeská plichta od Milana Šotka. 

„Aktovku Třináctsetdvacetdva pojal její autor, karlovarský herec Viktor Braunreiter, jako procházku zásadními událostmi, které Chebsko utvářely. Trojici radních z roku 1322, která projednává souhlas s připojením k zemím Koruny české, se zhmotňují vzpomínky na prvotní slovanské osidlování území, první zmínku o Chebu z roku 1061, na pobyt císaře Fridricha Barbarossy a jeho stavbu hradu i na velký požár města,“ informovala dramaturgyně Západočeského divadla v Chebu Martina Pokorná.

„Druhá aktovka z pera Milana Šotka, nazvaná Nebeská plichta, je lehce inspirována Českým nebem Divadla Járy Cimrmana. Odehrává se v nebi za našich dní, kde se po letech setkává Jan Lucemburský se svým rytířem Plichtou ze Žerotína, s Fridrichem Habsburským a Ludvíkem Bavorem,“ doplnila Pokorná.

„Když jsem se připravoval na ten příběh, zašel jsem do chebského Minikvariátu, kde jsem si koupil knížku 1322 - 1972. A z té jsem čerpal,“ odkázal Viktor Braunreiter na publikaci vydanou v roce 1972 tehdejším Městským národním výborem v Chebu. Díky své fantazii a velkému smyslu pro nadsázku a zkratku při vytváření charakterů jednotlivých postav autor vytvořil sérii příběhů. Ty nabízejí jeho humorný, někdy až lehce cynický pohled na to, jak se příběhy z přelomových událostí mohly odehrát a jak je jejich účastníci vnímali. 

Obě aktovky režíruje Zdeněk Bartoš, dramaturgie má na starost Martina Pokorná a výpravu Tereza Vydarená. Hrají herci Západočeského divadla v Chebu a karlovarské činohry.

Jak upozornila dramaturgyně Martina Pokorná, inscenovaná čtení Třináctsetdvacetdva a Nebeská plichta uvádí Západočeské divadlo v prostoru za oponou ve čtvrtek 8. a v pátek 9. září vždy v 10, v 17 a v 19 hodin. Půl hodiny před odpoledními představeními se bude v kavárně Thálie konat dramaturgický úvod. Vstupné je zdarma, místo je třeba si předem zarezervovat na www.divadlocheb.cz nebo na obchodním oddělení divadla.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio