Jak si radnice nadrobila

19. duben 2004

Nebývalý, a pro klatovské radní nepříjemně velký zájem, projevila veřejnost o způsob, jakým byl přidělen městský byt ředitelce Nemocnice s poliklinikou v Klatovech Irině Pinkasové. Souvislostmi se v komentáři, nazvaném Jak si radnice nadrobila, zabývá Jiří Tomáš Blažek, který tvrdí, že radní mají veliký problém...

...Klatovská radnice má problém. A velký problém. Ignorovala pořadník na přidělování městských bytů, který čítá osm set žadatelů a přednostně pronajala byt ředitelce nemocnice. Poděkujme novinářům, že si toho klatovského bytového kvapíku všimli a popsali to jak pro ty léta čekající, tak i pro nás ostatní, kteří sice nečekáme na byt, ale na dobu, kdy se dlouholetí hodnostáři vrátí na zem a uvědomí si, že byli námi i těmi čekateli zvoleni. To platí obecně, ale klatovský příklad je hodně výmluvný a přehledný.

Klatovy -náměstí

Ředitelka nemocnice má byt nedaleko Klatov. Když se jí nechtělo dojíždět, mohla bydlet na nemocniční ubytovně a také služební byt přímo v nemocnici je volný. Třicet kilometrů dojíždí do práce řada manažerů aniž by to ohrozilo jejich práci nebo zdraví. Třicet kilometrů je opravdu nedaleko, byť by paní ředitelka pracovala denně do deseti hodin večer, jak říká. Mimochodem, ale nemělo by zapadnout, je třeba povědět známou manažerskou poučku o tom, že kdo z manažerů musí dělat tolik hodin, aby zvládl zadání, nechlubí se tím.

O tom, jak málo a jak sociálně necitlivě vnímají představitelé klatovské radnice celý problém svědčí jejich překvapení nad zájmem médií. Tvrdí dokonce někteří z nich, že občany města tato záležitost nepopuzuje. Nepopuzuje, respektive nepopuzovalo je to, protože o tom nevěděli. O bleskovém vydání klíčů paní ředitelce nevěděla ani řada klatovských zastupitelů. Ano, rada má právo přidělit takto byt bez jejich souhlasu, ale s takovým právem je nutné nakládat velmi, velmi odpovědně. Tento příběh to rozhodně není. Nebylo to demokratické rozhodnutí, ač zákonnost nebyla porušena. Porušen byl zákon slušnosti, zákon rovné občanské příležitosti. Klatovská radnice jistě není jediným místem, kde se projevil nedostatek zastupitelské pokory. Argumentace radních, že bylo třeba stabilizovat situaci v nemocnici není dobrá; nemocnice kde bydlet má, její ředitelka rovněž. Lze pochopit, že radní jsou překvapeni nesouhlasem veřejnosti; jejich rozhodnutí opravdu není v naší politice výjimečné. Ale to je právě to, co lidem vadí mnohem víc, než jeden byteček jedna plus jedna.

Klatovy - nemocnice

A ještě jedna poznámka k dobré novinářské zmínce o počtech: osm set čekatelů, to většinou nejsou jednotlivci, ale rodiny. Vynásobeno průměrně třemi zúčastněnými, dá to skoro dva a půl tisíce ignorovaných a naštvaných, což je víc než deset procent obyvatel Klatov. Opravdu je to radním v Klatovech před volbami lhostejné?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.