Jak přijít k penězům? V karlovarském Divadle Husovka to zkusí s pomocí najatého zabijáka

16. červen 2023 14:05

Zabiják Joe je divadelní hra Američana Tracyho Lettse, o které se píše jako o černé komedii nebo grotesce. Zabiják Joe je označován jako kruté a vyhrocené podobenství o nefunkční rodině.

Diváci sice oceňují výborně vypointované dialogy, těžko ale hledají v bizarní americké rodince někoho, s kým by se ztotožnili. Prozrazovat víc už by bylo na škodu. Snad jen to, že rodina Smithova, žijící na okraji velkoměsta, se rozhodne řešit finanční potíže tím, že si najme zabijáka. Ovšem drahého.  A původní plán, jak se dostat k penězům, se víc než zkomplikuje.

Možné a vhodné je naopak prozradit, že hru připravilo karlovarské Divadelní studio D3. A to v režii hned dvou divadelníků: Anny Ratajské a Viktora Braunreitera. „Zabiják Joe mě baví i tím, že se mnou spolupracoval Viktor Braunreiter. Na jevišti jsou kromě dvou žen tři muži. A jejich slovník je velmi nevybíravý. Bylo pro mě velkou podporou to, že se na režii podílel muž, který s herci uměl mluvit daleko lépe, než bych dokázala já,“ pochvalovala si zkušená režisérka Ratajská.

Jako Zabijáka Joea uvidí diváci Marka Himla. V dalších mužských rolích se objeví Petr Johanovský a Luboš Štěpán, ženskou část souboru tvoří Jana Šmejkalová a Eva Šollová. Hru Zabiják Joe uvede Divadelní studio D3 v premiéře v pátek od 19:30 v karlovarském Divadle Husovka.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio