Jak je důležité míti Filipa? Chebské divadlo uvede premiéru hry Oscara Wildea

Západočeské divadlo v Chebu spolu s karlovarskou činohrou připravilo další novinku. V sobotu nabídne v premiéře klasickou komedii Oscara Wildea Jak je důležité míti Filipa.

„Hledali jsme nějakou koprodukční záležitost, která by byla atraktivní jak pro chebské, tak pro karlovarské publikum. Myslíme si, že tahle klasická britská konverzační komedie je ideální,“ uvedla dramaturgyně Martina Pokorná za sebe i za režiséra Zdeňka Bartoše. Jak dodala, komedie se tak na karlovarské jeviště vrátí po 45, na chebské dokonce po 57 letech od posledního nastudování.

V hlavních rolích se představí například Tereza Švecová a Jan Hanny Firla

Martina Pokorná připomíná, že autor napsal svou „lehkovážnou komedii pro vážné lidi“, jak zní podtitul hry, v dobách své největší popularity v roce 1895.

„Se sarkastickým humorem zachytil upadající ideály konzervativní morálkou sešněrované viktoriánské společnosti i svobodomyslnost a radost ze života, kterou přinášelo nadcházející období přelomu století. Také proto tvůrčí tým zvolil dnes již klasický překlad J. Z. Nováka, který díky vybranému stylu řeči skvěle navozuje prostředí společenské smetánky té doby,“ doplnila dramaturgyně.

Scénu navrhnul Jozef Hugo Čačko a v kostýmech od Andrey Králové uvidí diváci Terezu Švecovou, Vivien Machkovou, Daniela Mišáka, Jana Hannyho Firlu, Kateřinu Pokornou nebo Lucii Domesovou, Jindřicha Skopce, Františka Špačka a Karla Besedu. Překvapením může být obsazení role lady Bracknellové. „Hraje ji Viktor Braunreiter. A jak, to se mohou přesvědčit diváci sami,“ zve na představení Zdeněk Bartoš.  

Chebská premiéra je na programu v sobotu 3. února, karlovarské publikum se dočká 24. února. Nejbližší chebské reprízy jsou na programu 6. a 8. února v 17:00 a 7. února v 19:00. Vždy 30 minut před začátkem připravilo divadlo v kavárně Thálie takzvaný dramaturgický úvod, zajímavé povídání nejen o hře a jejím autorovi.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio