Jáhlové vdolečky s jablky
podle Josefa Jaroše, šéfkuchaře z Lázeňského domu v Konstantinových Lázních
Suroviny:
200g špaldové mouky
200g jahelné mouky
30g čerstvého droždí
50g rostlinného tuku
50g cukru
1 vejce
260ml mléka
sůl
Náplň:
300g jablek bez jádřinců
50g rozinek
1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
Droždí rozmícháme v hrnečku se lžičkou cukru a trochou mléka a necháme vzejít. Mezitím omyté čtvrtky jablek bez jádřinců nakrájíme na kostičky nebo je nastrouháme na struhadle nahrubo. Rozinky spaříme horkou vodou a osušíme. V míse smícháme špaldovou a jahelnou mouku a sůl. Přidáme rozpuštěný tuk, vejce, vzešlé droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto v konzistenci na vdolky.
Jablka a rozinky dochucené skořicí zapracujeme do těsta. Těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta děláme vdolečky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem potřený tukem.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C po dobu 10-15 minut z jedné strany. Potřeme tukem, obrátíme a dopečeme dozlatova.
Vdolečky mažeme jakoukoliv marmeládou nebo džemem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.