Jáchymov zahájil novou lázeňskou sezónu a uctil památku politických vězňů

28. květen 2012

V Jáchymově o víkendu zahájili novou lázeňskou sezónu. Součástí oslav byl i tradiční pietní akt, který pořádá Konfederace politických vězňů. Celá akce začala položením květin u památníku na hřbitově v Horním Slavkově. Poté se účastníci přesunuli do Ostrova, kde si připomněli hrůzy komunistických lágrů u Věže smrti.

V nabitém víkendovém programu byla například mše svatá v kostele sv. Jáchyma, nebo položení věnců a projevy u památníku Brány ke svobodě. Političtí vězni si při této příležitosti opakovaně posteskli i nad tím, že se společnost stále nevypořádala s komunistickou stranou a že ji nepostavila mimo zákon. Řečníci také upozornili na to, jak je důležité předávat mladým lidem vzpomínky a zážitky vězňů, aby nezanikly.

Letošní Jáchymovské peklo se konalo už po třiadvacáté. Uranovými doly v Jáchymově prošlo v letech 1948 – 1961 přes 60 tisíc vězňů. Velká část z nich byla vězni politickými a právě ti poznali během pobytu v tomto pekle nejkrutější zacházení. Národní podnik Jáchymovské doly podléhal zvláštnímu režimu utajení a ochrany. Veškerá produkce uranu odsud putovala do Sovětského svazu.

Hlavní pracovní silou se tu stali muklové, odsouzení často jen pro svá slova nebo přesvědčení k mnohaletým trestům, jejichž konce se neměli dožít. Ti, kteří přežili, se scházejí každoročně v Jáchymově a vzpomínají na své druhy i útrapy, které zde prožili.

V okolí Jáchymova bylo několik pracovních lágrů, ve kterých političtí vězni pracovali. Dnes už většina z nich nestojí. Nejen bývalí vězni, ale i zájemci o historii si zde mohou projít naučnou stezku, která přibližuje období od konce 40. do začátku 60. let, kdy v dolech v nelidských podmínkách pracovaly desetitisíce politických vězňů.

Věž smrti v Jáchymově
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio