Jáchymov připravuje stálé expozice, jedna bude o jaderných úložištích

23. duben 2014

Jáchymov na Karlovarsku bude mít stálou expozici. Část bude vysvětlovat problematiku jaderných úložišť. Město také vystaví velmi vzácné svazky latinské knihovny. Lidé je uvidí v opravených prostorách radnice.

Nová expozice bude umístěna v přízemí historického objektu v místech, kde v minulosti byla restaurace. Město přemýšlelo co s prázdnými prostory. Nakonec se radnici podařilo sehnat dotaci na opravu a vybuduje tu výstavu o jaderných úložištích.

„Jednak tam budou panely popisující místní úložiště na dole Bratrství, které by mělo být v roce 2020 uzavřeno. Budou tam i panely zabývající se komplexní problematikou jaderných úložišť,“ uvádí starosta Bronislav Grulich za TOP 09.

Nejde ale o poslední prostory radnice, které se změní. Město přemýšlí také o úpravách historických sklepů. Jáchymov totiž vlastní vzácné svazky latinské knihovny, které si zaslouží být uložené v důstojných a odpovídajících prostorách.

„Jáchymov má ve vlastnictví svazky latinské knihovny, které mají nedozírnou hodnotu. V tuto chvíli je část těchto svazků v mincovně krajského muzea, zbytek je uložen v depozitáři. My jsme v uplynulých týdnech začali připravovat projekt rekonstrukce suterénních prostor na radnici, kde by svazky byly v důstojném prostředí,“ plánuje starosta.

Na tuto rekonstrukci chce město čerpat prostředky z Norských fondů, které navíc umožní i digitalizaci vzácných svazků.

„Rádi bychom tam vybudovali badatelnu, kde by odborná veřejnost mohla s těmito svazky pracovat. Pro laickou veřejnost by tam byla čítárna, ve které by v zásadě mohli v digitalizované podobě svazky listovat.“

Úprava sklepních prostor by měla stát kolem 30 miliónů korun.

Spustit audio