Jáchymov čekají diskuse o projektu nových apartmánových bytů

17. říjen 2023 10:45

Soukromá firma chce v krušnohorském Jáchymově stavět stovky apartmánových bytů. Ty by pak chtěla pronajímat turistům. K projektu mají výhrady obyvatelé města a také někteří zastupitelé.

V blízkosti krušnohorského Jáchymova má vzniknout rozsáhlý apartmánový komplex. Jeho výstavbu připravuje soukromý investor, který je chce následně pronajímat turistům. Už vlastní část potřebných pozemků a nechává zpracovávat projektovou dokumentaci. Proti záměru je ale část obyvatel i současného vedení města.

„Moc se mi to nelíbí, nedovedu si to představit. Takových ubytovacích míst, co z nich asi bude. Nejsem sama, komu se to nelíbí,“ říká paní Marie, pro kterou je představa nových apartmánů spojená s nárůstem turistické dopravy. Bydlí totiž v blízkosti příjezdové cesty k území někdejšího komunistického pracovního tábora bratrství. Právě tam chce investor apartmány stavět. Pietu místa prý chce ale zachovat.

„Cílem je vystavit soubor apartmánových domů. Vedle toho by se měla udělat lanovka, která propojí apartmánový komplex s resortem Klínovec,“ vysvětluje Jiří Heinl, který je koordinátorem záměru, podle kterého má v místech někdejšího pracovního tábora postupně vzniknout v pěti domech na 500 apartmánů.

Nezávislý starosta města Michal Baláž patří k zastupitelům, kterým se záměr nelíbí. Místo bývalého pracovního tábora je podle něho pro podobné aktivity nevhodné: „Jedním z těch bodů a zásadních je cena pozemků, pak počet apartmánů a v neposlední řadě máme zkušenost z jiných míst, kde se ukázalo, že apartmánová výstavba pro město nic nepřináší.

Současné vedení jáchymovské radnice projekt převzalo po svých předchůdcích. O jeho budoucnosti chtělo vyhlásit referendum. Zastupitelé ho ale před nedávném odmítli. Zatímco investor apartmánových domů dál připravuje projektovou dokumentaci, názorové neshody zastupitelů na plánovanou výstavbu trvají dál.

Ve středu 18. října chtějí o negativech připravované výstavby apartmánů informovat veřejnost odpůrci záměru. O týden později bude zastupitelstvo na mimořádném zasedání řešit nové složení městské rady. Opět hlavně kvůli plánované investici apartmánových bytů. Obě setkání připravují zástupci radnice v kulturním domě.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio