I na západě Čech máme své Ropáky

7. duben 2008

Už několik týdnů sbírá ekologická organizace Děti Země nominace za antiekologické ceny Ropák a Zelená perla za rok 2007. Vyhlášení cen plánují Děti Země 25. dubna v brněnském divadle Polárka. V nelichotivém výběru se objevily i nominace z Plzeňského kraje. A pro Petru Kosovou to byl impuls k následujícímu komentáři.

Na Ropáky nominovala plzeňská pobočka Dětí Země za loňský rok dva kandidáty: ředitele společnosti InterCora Ivana Hlaváčka za přípravu stavby hypermarketů v Plzni, Klatovech a Domažlicích a Bohumíra Radu z Agrodružstva Jevišovice za znečišťování životního prostředí provozem bioplynové stanice ve Velkém Karlově a za prosazování velkokapacitního chovu krokodýlů. To je podnikatelská sféra. Kandidátem na Zelenou perlu za rok 2007 je ovšem veřejný činitel: primátor města Plzně Pavel Rödl.

Ropák

Ten pobouřil nejen ekologické aktivisty, ale i nejednoho prostého obyvatele Plzně svým příspěvkem do regionální přílohy MF DNES v lednu loňského roku. Zatímco na západě - ale i v osvícených městech v zemích bývalého východního bloku - je trendem odvádět dopravu z centra města a snižovat míru hluku a znečištění, plzeňský primátor má názor jiný: (cituji) "Těžko si představit, že se svými známými v sobotu po obědě se doma zvednu, zajdu na stanici MHD na Rokycanskou, počkám na první trolejbus, těch 15 minut čekání vyplníme pozorováním projíždějících kamionů, pak popojedeme k náměstí a zajdeme si sednout do kavárny." Primátor má zjevně problém s hromadnou dopravou i s kamiony. Ale podle něj zřejmě není podstatné hledat řešení v postupném odvádění kamionové dopravy z města, ani ve zlepšování služeb MHD nebo schopnosti vyhledávat jízdní řády, třeba na internetu. Primátor ví o jednodušším řešení: (cituji) "Chtěl bych, abychom sedli do auta, zaparkovali ho blízko centra a pomalou procházkou si zašli sednout na náměstí do kavárny a já se mohl vytahovat, jaká je ta Plzeň hezká." Pan primátor v článku nerozvíjí svoji představu krás Plzně. Skrývá se v pohledu z kavárny na řady aut, nebo hůře, parkovací domy? V čem má tkvět krása nedělní projížďky autem do centra města? V hledání místa na parkování? V kličkování z přeplněného parkoviště směr kavárna? V rachotu dopravy v těsném sousedství historického jádra? V lahodném a "zdraví prospěšném" ovzduší?

kolona vozidel

Možná bychom měli odpůrcům ekologických přístupů k životnímu prostředí nabídnout k užívání to, co společnosti přinášejí. Tedy kavárnu plnou výfukových plynů a bioplynů s nádherným výhledem na hypermarket, šestipatrové parkoviště a kaliště plné krokodýlů.

znečištěná příroda
autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.