Hymna FC Liverpool

Psal se rok 1945, když na Broadwayi poprvé zazněl muzikál s názvem Carousel. Měl okamžitý úspěch. Další premiéry měl i v následujících letech, zatím poslední v roce 2018. Časopis Time jej jmenoval nejlepším muzikálem 20. století. Obsahuje i píseň, kterou si fanoušci fotbalového klubu FC Liverpool vybrali jako svou hymnu

Do tohoto pořadu je vybrána píseň, kterou si fotbaloví fanoušci klubu FC Liverpool vybrali jako klubovou hymnu. Zpívá se v ní „už nikdy nebudeš chodit sám“, kupodivu to není pochod, ani úderná píseň na podporu týmu, aby se nebál a střílel jeden gól za druhým. Je to pomalá, docela klidná píseň, která ale graduje do velkého finále. Je z roku 1945, z muzikálu Carousel.

Zpívána je ve svazech fotbalových klubů po celém světě, kde je hrána hromadným sborem příznivců v den zápasu. Tato tradice vznikla právě v Liverpoolu.

Píseň You'll Never Walk Alone se stala populárním hitem, když ji v roce 1963 nazpívala liverpoolská kapela Gerry And The Pacemakers. Poté, co ji legendární manažer liverpoolského fotbalového klubu Bill Shankly poprvé uslyšel, byl jí ohromen.

Fanoušci ji zpívají na domácím stadionu před hrou, ale i během zápasu, podle situace, v závislosti na okolnostech hry nebo náladě davu. Když je vítězství liverpoolského fotbalového klubu jisté, fanoušci ji obvykle zpívají znovu.

Zpívá se v ní „když jdeš bouřkou, měj hlavu vzhůru a neboj se tmy. Na konci bouřky je zlatá obloha a sladká skřivánčí píseň. Jdi dál, s nadějí ve svém srdci, a nikdy nepůjdeš sám.“ 

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio