Hvězdný obr Deneb a setkání Měsíce se Saturnem: Procházka červencovou oblohou

29. červen 2024

Deneb v souhvězdí Labutě, nejvzdálenější z jasných hvězd naší oblohy, fotogenická ranní seskupení planet s Měsícem a rekordní letní odstup Země od naší mateřské hvězdy.

Vysoko nad jihovýchodem se nachází souhvězdí Lyry, Labutě a Orla. Jejich nejjasnější hvězdy Vega, Deneb a Altair rýsují letní trojúhelník. Mléčnou dráhou letí Labuť, na chvostu tohoto souhvězdí svítí právě již zmíněný Deneb. Západně od Labutě najdeme výraznou siluetu souhvězdí Lyry připomínající kosodélník a nedaleko od ní modrobílou Vegu, třetí nejjasnější hvězdu severní oblohy. Na jihu jsou viditelné obrazce souhvězdí Štíra a Střelce. Z jasných hvězd najdeme u severního obzoru Capellu ze souhvězdí Vozky.

Deneb, kolísavý modrobílý obr

V létě můžete na obloze vidět tzv. letní trojúhelník ze tří jasných hvězd Vega (vlevo nahoře), Altair (dole ve střední části) a Deneb (zcela vlevo)

Když už jsem se zmínil o dvou dominantních hvězdách léta – Deneb je v porovnání s Vegou sice až 19. nejjasnější hvězdou naší oblohy, oproti ní je však mnohem větší a mnohem dál. Kdyby se nacházel ve stejné vzdálenosti jako Vega, tedy asi 25 světelných let, byl by na obloze velký asi jako Měsíc. A pokud by byl od nás vzdálen jako naše Slunce, téměř by se povrchem dotýkal zemské oběžné dráhy a planetu by sežehl a pohltil. Deneb je modrobílý veleobr v průměru 60 až 70krát větší a odhadem asi 25krát hmotnější než Slunce, svítivostí jej však až statisícinásobně překonává. Povrch Denebu mírně osciluje a tím trochu mění jasnost i povrchovou teplotu, která kolísá kolem 8500 stupňů Kelvina.

Letní tanečky planet s Měsícem

Pozorování oblohy

Pojďme od Denebu a letních souhvězdí k planetám. Merkur a Venuše jsou i v červenci setrvale nepozorovatelné. Viditelnost ostatních se postupně zlepšuje a díky tomu také přibývá zajímavých seskupení planet s Měsícem. Nad východním obzorem můžeme ráno najít Mars, Jupiter i Uran. Saturn a Neptun se nad obzorem objeví již před půlnocí a do rozednění vystoupají nad jihovýchodní obzor. Zajímavá a fotogenická budou ranní seskupení planet s Měsícem, třeba hned počátkem července Jupiteru, Uranu a Marsu. Podívaná se zopakuje ještě na konci měsíce, 30. a 31. července, ovšem Uran a Mars si vymění místa a budou nad východním obzorem znatelně výše. Seskupení posílí ještě kulová hvězdokupa Plejády (M4) a hvězda Aldebaran v Býku.

Z úkazů doporučuji konjunkci Měsíce se Saturnem 24. července, ke které sice dojde ve 22 hodin, my však uvidíme přiblížení až poté, co Měsíc vyjde nad obzor, tedy asi o hodinu později, po 23. hodině. Saturn bude v té chvíli necelý stupeň severně od Měsíce.

Měsíční fáze a nejvzdálenější Slunce

Východ slunce za horou Říp na dlouhé mohyle Račiněves, srpen 2022

Jsme v závěru našeho přehledu, v němž jako obvykle nemohou chybět měsíční fáze. 6. července v 1 hodinu bude nov, 14. července zhruba hodinu po půlnoci první čtvrť, 21. července ve čtvrt na jednu po poledni nastane úplněk, a 28. července ve 4:51 hod. se Měsíc ocitne v poslední čtvrti. Míněn je pochopitelně SELČ, tedy letní čas. A ještě jedna trochu paradoxní letní zajímavůstka – naše planeta bude 5. července v 7 hodin nejdál od Slunce, 152 milionů a 100 tisíc kilometrů.

My určitě budeme létu blíž, a tak ať už to bude o prázdninách a dovolené kdekoliv, přejeme příjemné dny a při toulkách hvězdnou oblohou pochopitelně i jasné noci.

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související