Hudební podvod – Milli Vanilli

Píše se rok 1988 a v hudebním světě září nový objev. Duo Milli Vanilli jsou nové vycházející hvězdy. Jenže neumějí moc zpívat. Na nahrávkách za ně totiž zpíval někdo úplně jiný. Jak vše dopadlo?

Německý producent Frank Farian je tvůrcem úspěšných skupin na základě lipsyncingu, což znamená pohybování rtů v synchronizaci s nahranou písní, aby živé vystoupení zpěváka nebo skupiny jako živé vypadalo, tedy tzv. zpívání na playback. To je obecně považováno za nečestné, Frank Farian však dnes už neskrývá, že nejdříve měl v případě Boney M úspěšné nahrávky a pak stvořil kapelu.

Jiné to bylo v případě jeho dalšího projektu, skupiny Milli Vanilli. Postup byl opačný a úspěch obrovský. Milli Vanilli získali za rok 1990 i cenu Grammy v kategorii Nejlepší nový umělec. Vše skončilo skandálem, skutečnými zpěváky dua Milli Vanilli nebyl ani jeden z jeho dvou oficiálních členů. Tím byl Charles Shaw a několik dalších vokalistů, jejichž hlasy Frank Farian různě namíchal a elektronicky upravil.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.