Hrrr na ně!

18. duben 2002

Z osobních vzpomínek vychází komentář Zdeňka Vyšohlída. Nabádá k zamyšlení o kontinuitě a také o vývoji v dějinách. Protože to, co se zachovává, se vlastně ve změněných podmínkách mění. Nejdříve jsme Evropané, potom Němci. To bylo možné slyšet před pěti, deseti lety v Německu od politiků i od řadových občanů. Dnes už to není v módě. U nás, přiznejme, nikdy nebylo. Možná také proto vyprchalo i jejich nadšení.....

Pokračuje v evropských dějinách přelomu století kontinuita národních zájmů? Před několika léty pořádali o tom ve Varšavě konferenci. Platil to maďarský finančník židovského původu a byli tam hlavně Němci, kteří za Sorosovy peníze uvažovali o německých národních zájmech.

Euro

Prezident Weizsäcker připomněl, že "základním zájmem Německa je stabilita celé Evropy" a že bezpečnost Německa spočívá na dvou pilířích: jedním je NATO a druhým evropská integrace. K té pochopitelně patří zachování pořádků a řádu - také právního! Je třeba si to připomenout právě dnes: naše zákony a naše ústava jsou zárukou, že nikomu v pohraničí nikdo domek nevezme. Ani jeho bývalý německý majitel.

Ostatně landsmanšaft to říkal už dávno, že napravit křivdy vyhnání novým vyhnáním nesmí být v žádném případě řešením. Jen u nás to nikdo nezopakoval a neopakuje. Škoda, místo toho naši politici vystupují, jako by oni a jejich strana byli zárukou zachování majetkových pořádků u nás. Evropská unie nikdy nezasahovala do ústavních pořádků integrovaných zemí a nikde nezpůsobila ohrožení ani osobního ani národního majetku.

Největší úspěch měl ve Varšavě jeden vládní analytik z Bonnu. Po slovutných osobnostech uvažujících o tom, zda také Německo může mluvit o svých národních zájmech, přišel k mikrofonu, zamával několika listy napsané přednášky a řekl: Mám to připravené, ale číst už to nebudu. A vyprávěl, jak si ráno do svého notýsku, vyrobeného v Asii, poznamenal, co vlastně si obléká od německých výrobců.Bral jedno po druhém ? od bot, ponožek po kravatu a klobouk ? a zjistil, že německého nemá nic, z Evropy košili a kravatu. Neoblékal se v souladu s německými národními zájmy.

Skončil vzpomínkou na domov: doma v Bonnu se na procházkách baví s manželkou tím, že počítají, kolikátý člověk, s nímž se pozdraví je Němec. Bývá to třetí, čtvrtý. Také už se dopočítali čísla nad deset! "Co z toho plyne?," otázal se analytik spolkové vlády. "Jasná perspektiva," odpověděl. "Německo bude buď málo početné, nebo málo německé."

Lidé všech barev

V tomto kontextu je třeba vidět národní zájmy dnes. Jestliže sjednocující se Evropa odpovídá národním zájmům chudého Portugalské i bohaté Francii i Německu ? mohla by ohrožovat zájmy české? Jestliže ano, pak volme ty české politiky, kteří náš český národní zájem ochrání před Evopskou unií. Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme. Hrrr na ně!

Sponzory hnutí za národní zájmy se mohli stát pánové Stehlík, Soudek a Kožený.

autor: Zdeněk Vyšohlíd
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka