Hroznové víno podporuje vaše zdraví! To červené přispívá k lepší tvorbě krvinek i trávení

8. září 2023

Hroznové víno dokáže upravit metabolismus cukrů, snižuje překyselení žaludku a díky obsahu vlákniny ve slupce celkově přispívá k lepšímu trávení.

Hrozny červené barvy přispívají k lepší tvorbě krvinek. Obecně o hroznovém vínu platí, že jeho pojídáním předejdete únavě i stresu. Při nákupu hroznů střapcem lehce potřeste, bobule by měly zůstat na stopkách. Pokud opadají, víno není čerstvé.

Platí také to, že pokud chcete uchovat bobulovité plody v co nejlepším stavu, je dobré vyložit krabičku kuchyňskými utěrkami a pečlivě odstranit poškozené bobule. Před vložením do chladu lednice je ještě přikrýt další vrstvou papírových utěrek.

Bobulky hroznů můžete také po umytí jednoduše zmrazit, vznikne osvěžující pochoutka, kterou můžete servírovat nejen během léta. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.