Hřiště, nebo úprava rybníků? Obyvatelé Chebu můžou hlasovat o projektech města

21. listopad 2023 11:25

V Chebu začalo letošní hlasování o návrzích na drobná vylepšení prostředí ve městě. Město participativní rozpočet pro tento rok mírně upravilo.

Zatímco dříve mohli lidé sami navrhovat dílčí vylepšení, od letošního roku se původní „Mega nápady“ změnily na „Projekty pro město“ a návrhy předkládá samotné město. Obyvatelé z nich pak mohou vybírat, čemu by dali přednost. Hlasování potrvá do 3. prosince, hlasovat lze na webu projektypromesto.cz.

Během tří ročníků Mega nápadů město uskutečnilo 35 návrhů s celkovými náklady přes 17 milionů korun. Podle pravidel lidé zasílali své nápady včetně odhadu celkových nákladů na realizaci. Jejich odhad však v některých případech neodpovídal pozdějším skutečným nákladům, které byly občas až několikanásobné. Proto se vedení města rozhodlo pravidla upravit, a to tak, že lidé hlasují už o návrzích, které za sebou mají předprojektovou přípravu a je u nich jasné, že je lze uskutečnit i rámcové náklady na realizaci.

Letos město do hlasování poslalo deset návrhů, jsou mezi nimi například vodní prvky ve dvou parcích ve městě, úpravy dětských hřišť, vybudování schodiště, street-workoutové hřiště nebo úpravy dvou rybníků.

Město na Projekty pro město vyčlenilo letos šest milionů korun, což je o milion více, než tomu bylo v případě Mega nápadů. Změna systému participativního rozpočtu ale neznamená, že by lidé nemohli dál navrhovat vylepšení ve městě. Nadále bude město přijímat návrhy občanů, které zařadí do takzvaného zásobníku projektů a posoudí je. Je tak možné, že některé z nich se objeví v dalších ročnících Projektů pro město.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: ČTK/Český rozhlas
Spustit audio