Hřibový pekáček podle Haliny Pawlowské
Oblíbená spisovatelka a moderátorka byla jedním z hostů rozhlasové roadshow Rozhlas jede za vámi. Kromě zábavných historek prozradila i recept na úchvatné jídlo z hub.
- Houby, nejlépe hříbky
- Olej
- Máslo
- Kmín
- Sůl
- Pepř
- Grilovací koření
- 2 kelímky vysokoprocentní smetany ke šlehání
Postup
Hříbky pokrájíme na čtvrtiny. Do pekáčku dáme trochu oleje a másla a poklademe nakrájenými houbami.
Houby osolíme, opepříme a okmínujeme, kdo má rád, přidá i grilovací koření.
Takto připravené pečlivě zalijeme smetanou a dáme péct do trouby na 250 °C. Za hodinu je hotovo a je to úchvatné. Dobrou chuť!
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.