Hrají a přitom jezdí v dřevácích na kolech. Cheb nadchli hudebníci z Nizozemska

4. červenec 2022 12:55

Neuvěřitelnou podívanou nabídli na chebském Mezinárodním festivalu dechových hudeb FIJO 2022 hudebníci z Nizozemska. Při závěrečném ceremoniálu na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad předvedli, že jsou schopni hrát i za jízdy na kole po dlažebních kostkách.

Členové Bicycle Showband Crescendo dokonce ještě jezdí v kostýmech typických pro svou zemi, ke kterým patří i dřeváky. Za jízdy hraje dokonce i saxofonistka. Někteří muzikanti, jako třeba bubeníci, mají na řídítkách kol speciální nástavce, aby se mohli opřít o předloktí. Například trumpetisté, se drží jen jednou rukou a v druhé mají nástroj, na který hrají.

Svoji show zvládl v Chebu Showband bez jediného zaváhání a kolize, a to hudebníky čekala náročná choreografie, během které jezdili nejen v kruhu, ale třeba i vytvářeli dva samostatné proudy. Hudebníkům nadšeně tleskaly stovky lidí na zaplněném hlavním náměstí.

„Jsou jediní na světě, kdo při hraní jezdí na kole, a jsou skvělí,“ vysekl poklonu nizozemským hudebníkům Jiří Smitek, dirigent domácího, chebského Městského dechového orchestru, ověnčeného řadou mezinárodních cen. 

Jak připomínají organizátoři chebského festivalu FIJO, který opět doprovodila celá řada koncertů a průvod městem, Bicycle Showband Crescendo vznikl v roce 1922. Celosvětově jsou slavní od roku 1973, kdy dva jejich členové přišli s nápadem při vystoupení jezdit na kolech. Vznikl tak cykloshowband, který už projel a hrál v centrech měst v Německu, Francii, Belgii, Španělsku, Itálii, Švédsku, Spojeném království, Japonsku, Malajsii, Turecku, Rumunsku, Maďarsku, Číně, Rusku.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio