Hradišťan: Modlitba za vodu

Kvalitní texty a emotivní muzika založená na melodice moravské lidové písně - to je kouzlo souboru Hradišťan. Svou tvorbou už dávno přerostl hranice žánru cimbálové muziky. V jeho čele stojí houslista Jiří Pavlica.

Cimbálová muzika Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou patří k nejznámějším moravským cimbálovým kapelám. Je ojedinělým hudebním tělesem s vysokou uměleckou i interpretační úrovní, nezvykle širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem, jehož inspiračním zdrojem se stal folklór.

Primášem a uměleckým vedoucím Hradišťanu je od roku 1978 tvůrčí osobnost, houslista a hudební skladatel Jiří Pavlica. Ten přivedl muziku Hradišťan k nadžánrovému hudebnímu pojetí a představil ji v desítkách projektů vydaných na zvukových nosičích, v televizních či rozhlasových cyklech nebo každoročně na stovkách koncertů.

Jiří Pavlica se narodil v Uherském Hradišti. Vystudoval hudební vědu a teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a obor housle na konzervatoři v Brně, skladbu studoval soukromě u Jaroslava Krčka, který byl šest let sbormistrem plzeňského smíšeného sboru Česká píseň a byl zaměstnán jako hudební režisér v Československém rozhlasu v Plzni. V roce 1998 vznikl hudebně-taneční pořad O slunovratu. Jiří Pavlica do něho zhudebnil některé básně moravského básníka a prozaika Jana Skácela, v jehož díle se promítá silný vztah k Moravě. A Jiří Pavlica má pro jeho básně neuvěřitelný cit. Zhudebnil i Skácelovu báseň Modlitba za vodu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.