Hrad Loket bude mít novou střechu. Šindel nahradí červená pálená taška

Loketský hrad se připravuje ne rekonstrukci krovů a střešních krytin. Šindel tam po mnoha letech nahradí červená pálená taška. Práce budou trvat dva roky.

Na hradě Loket začne za několik týdnů velká oprava. Stavební firma tam začne s výměnou střešní krytiny. Šindel tam po několika letech nahradí červená pálená taška. Právě střecha a taky krovy jsou ve špatném stavu.

„Bude se provádět rekonstrukce toho krovu, protože trámy jsou zničené dřevokazným hmyzem a houbou. Je zpracovaný projekt, kdy jednotlivé trámy jsou popsány a jejich nutnost opravy. Některé akce, tam, kde jsou zabetonovány, se ukáží při realizaci,“ popisuje postup prací nezávislý starosta Lokte Zdeněk Bednář.

Město už vybralo stavební firmu, která by měla s rekonstrukcí začít v březnu. „Celková částka je 39 milionů korun, 32 milionů je první etapa, 7 milionů druhá,“ dodal starosta. Řezaný smrkový šindel nahradí červená pálená taška. „Je to tak, jak dokládal Národní památkový ústav. Je to z hlediska, že tady už byla a z užitných vlastností, bezpečnosti a údržby,“ potvrdil Bednář.

Práce potrvají dva roky, provoz památky by ale omezit neměly. Hrad už také plánuje vznik kulturního kreativního centra. Návštěvníkům by se mělo otevřít koncem roku 2025 v prostorách, které jsou přes 50 let nevyužívané.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio