Hrad Hartenberg pomohl už několika lidem najít novou cestu životem

3. červen 2020

Naším hostem byla zástupkyně kastelána hradu Hartenberg průvodkyně a také životní partnerka pana Bedřicha Loose v jedné osobě, paní Martina Vavřínová. Prozradila nám nejen to, jaké akce hrad chystá.

Hartenberg (někdy také Hartenberk, či Hřebeny) je zřícenina gotického hradu přestavěného na zámek nad vsí Hřebeny v okrese Sokolov, zhruba 30 kilometrů od Karlových Varů a zhruba 100 kilometrů od Plzně. Zřícenina stojí na ostrohu na pravém břehu řeky Svatavy.

Hartenberg znamená v překladu tvrdá hora, a takový i je. Nikdy to nevzdal, ačkoliv byl ve své pohnuté historii několikrát vypleněn, vypálen, zdevastován. Vždy si dovedl najít ty, kteří jej opět vrátili do života. V roce 1997 ho na inzerát koupil dnes již kastelán Bedřich Loos a od té doby prochází systematickou obnovou často za pomoci dobrovolníků.

Od roku 2000 se na hradě vystřídali tisíce dobrovolníků ze 76 zemí světa v rámci Mezinárodní dobrovolnické akademie Hartenberg. Zaměstnává také sociálně vyloučené. Není tajemstvím, že některým pomohla zkušenost na hradě najít novou cestu životem a uživit své rodiny. 

Poslechněte si zajímavý rozhovor!

autoři: Veronika Albrechtová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související