Hovězí Stroganov
podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu U Pětatřicátníků v Plzni.
Suroviny na 4 porce:
- 60 dkg špiček z hovězí svíčkové
- 1,5 dcl 30% smetany
- 1 dcl zakysané smetany
- 2 lžíce solených kaparů
- 10 dkg sterilovaných okurek
- 10 dkg červené cibule
- 8 středně velkých žampionů
- 2 snítky tymiánu
- sůl,
- pepř
- 1 dcl olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 0,5 dcl suchého bílého vína
- 4 lžíce worchesterové omáčky
- 1 lžíce najemno nasekané petržele
Postup:
Maso nakrájíme na plátky (0,5cm), vložíme do mísy, zalijeme olejem a promícháme. V jiné misce smícháme zakysanou smetanu a 30% smetanu a necháme odstát. Kapary vypereme pod studenou tekoucí vodou, okurky nakrájíme na kolečka, cibuli na měsíčky a žampiony na plátky. Worchester smícháme se 3 lžícemi vody.
Na pánvi pak maso opečeme zprudka na rozpáleném oleji - z každé strany cca 50 vteřin. Maso vyjmeme a na výpeku orestujeme žampiony, cibuli, protlak, kapary a okurky, pak přilijeme víno. Nakonec ještě vrátíme do pánve maso, dochutíme worchesterovou omáčkou, přidáme smetanu a 2 minuty prohřejeme. Dochutíme dle potřeby a přidáme nasekanou petrželku.
Doporučená příloha: dušená rýže.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.