Hovězí Stroganov

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu U Pětatřicátníků v Plzni.

Suroviny na 4 porce:

  • 60 dkg špiček z hovězí svíčkové 
  • 1,5 dcl   30% smetany
  • 1 dcl zakysané smetany
  • 2 lžíce solených kaparů 
  • 10 dkg sterilovaných okurek 
  • 10 dkg červené cibule 
  • 8 středně velkých žampionů
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl,
  • pepř 
  • 1 dcl olivového oleje 
  • 1 lžíce rajčatového protlaku 
  • 0,5 dcl suchého bílého vína 
  • 4 lžíce worchesterové omáčky 
  • 1 lžíce najemno nasekané petržele 

Postup:

Maso nakrájíme na plátky (0,5cm), vložíme do mísy, zalijeme olejem a promícháme. V jiné misce smícháme zakysanou smetanu a 30% smetanu a necháme odstát. Kapary vypereme pod studenou tekoucí vodou, okurky nakrájíme na kolečka, cibuli na měsíčky a žampiony na plátky. Worchester smícháme se 3 lžícemi vody.

Na pánvi pak maso opečeme zprudka na rozpáleném oleji - z každé strany cca 50 vteřin. Maso vyjmeme a na výpeku orestujeme žampiony, cibuli, protlak, kapary a okurky, pak přilijeme víno. Nakonec ještě vrátíme do pánve maso, dochutíme worchesterovou omáčkou, přidáme smetanu a 2 minuty prohřejeme. Dochutíme dle potřeby a přidáme nasekanou petrželku.

Doporučená příloha: dušená rýže.

autor: šéfkuchař