Hovězí burger s dýňovou majonézou
Pokud chcete odpověď na otázku, zda k sobě jde původně americký burger a moravské víno, pak navštivte Burgr's club v Lednici.
Odpovědí je menu, kde každý hamburger doplňují dvě místní vína. Jedno vybraly dámy, jedno pánové z řad odborníků. A co jiného si v Apetýtu připravit, než lákavý hovězí burger s dýňovou majonézou.
Budete potřebovat:
- 800 g kvalitního hovězího mletého masa
- dýňový olej
- bulky
- majonézu
- sůl, pepř
- dýňová semínka
- sušená rajčata
- rukolu
- parmazán
Postup:
- Nejprve na pánvi opražíme dýňová semínka. Dáme je do misky a osolíme.
- Majonézu smícháme s dýňovým olejem a trochou pražených semínek, které nasekáme.
- Maso smícháme se solí a pepřem (dle chuti můžete přidat i čerstvé nasekané bylinky, cibulku či utřený česnek).
- Rozdělíme na 4 stejně velké placky a necháme pár hodin odpočívat v chladničce.
- Asi 30 minut před úpravou je vytáhneme z chladničky, rozpálíme gril nebo pánev a z obou stran maso opékáme.
- Opečeme také obě řezné strany bulky do křupava a potřeme bohatě dýňovou majonézou, ozdobíme rukolou a sušenými rajčátky.
- Na ně položíme burger, posypeme parmazánem a praženými semínky.
Inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Piccalilli aneb nakládaná zelenina po anglicku
Dnes zavítáme na návštěvu do Hraničního zámečku Lednicko-valtického areálu, kde najdeme restaurant Essens.
-
Salmorejo
Pojďte si s námi připravit speciální rajčatovou polévku! Ovšem pozor, tahle se servíruje studená. O této španělské dobrotě se říká, že je jako milenka, jen nezahřeje.
-
Špenátové palačinky
Na výlet i pro recept jsme se tentokrát vydali do Čejkovic. Připravte si s námi výborné špenátové palačinky!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.