Houslařství na Chebsku je světovým fenoménem. Představuje ho nová výstava

30. říjen 2023 13:15

Opravdové tříčtvrteční housle z počátku minulého století nebo nové nástroje, jako repliku barokní kytary vihuela nebo westernovou mandolínu mohou vidět návštěvníci chebské Galerie 4.

Současná výstava připomíná jak hudebními nástroji, nářadím potřebným k jejich výrob,  tak obrazovou dokumentací 150. výročí houslařství na Chebsku. Jeho historie se začala psát v Schönbachu v roce 1973, kde se rozhodli zřídit houslařskou školu. Schönbach už se dávno jmenuje Luby, houslová škola přesídlila v roce 2005 do Chebu a stala se součástí  Integrované střední školy Cheb školy. Ale tradice houslařství přetrvala. 

Výstava 150 let houslařství na Chebsku v chebské Galerii 4

„Houslařství na Chebsku je symbolem. Jednou ze zajímavostí na výstavě je fotografie z roku 1925, na které je prezident Tomáš Garrigue Masaryk, malý státní znak a hymna. Připomíná, že houslařská škola byla státní československá, byť v ní v těch letech studovali z devadesáti procent sudetští Němci,“ poznamenal vedoucí houslařské školy Jiří Pátek.

K vidění je i v Galerii 4 například zakládací listina školy z roku 1873, pohledy z Schönbachu s houslemi, snímky někdejších i současných studentů a mistrů houslařů. V galerii je patrné, proč se Luby staly světoznámými ve výrobě strunných hudebních nástrojů a říkalo se jim také rakouská Cremona.

Jiří Pátek potvrzuje, že nynější chebská houslařská škola je jednou z pouhých pěti v Evropě. „A dokonce je jedinou veřejnou střední houslařskou školou. Všude jinde jde buď o pobočky vysokých škol, nebo jsou to školy soukromé,“ upřesnil vedoucí školy.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio