Hotelům a restauracím v Krušných Horách chybí personál

1. listopad 2021 08:55

Hotely a restaurace v Krušných horách se připravují na zimní sezonu. Hlavním problémem je teď především nedostatek personálu. Pokud některé hotely neseženou dostatek pracovníků, budou muset omezovat své kapacity.

Většina hotelů a restaurací v Krušných horách se před zahájením zimní sezony potýká s nedostatkem personálu. Zaměstnavatelé často přišli o zkušené pracovníky během koronavirové pandemie. I když se část z nich do gastro-oborů vrátila, lidí je pořád nedostatek.

„Zaměstnance jsme museli propustit všechny, protože lockdown byl mnohem delší, než jsme čekali. Teď jsme se snažili nabrat zaměstnance zpátky. Pár jich máme k dispozici, ale musíme ten tým rozšířit o další dva až čtyři zaměstnance. Máme zkušenosti, že ti zaměstnanci nejsou a je čím dál těžší je sehnat,“ potvrdil Filip Volák, majitel hotelu a restaurace Seifert v Nových Hamrech na Karlovarsku.

Podle něj v současnosti nestačí novým pracovníkům nabídnout jen dobré finanční ohodnocení: „Bohužel jsme zjistili, že to není priorita. Je to spíše dostupnost práce a pracovní doba. Spousty lidí zjistily, že jsou lepší pracovní pozice ve větších firmách, kde mají pevnou pracovní dobu a nemusí chodit víkendy.“

V některých zařízeních lákají zaměstnance na různé benefity

Personál před zimní sezonou chybí ve většině krušnohorských hotelů. Výjimkou je ale například Zelený dům v Božím Daru. Ještě pře dvěma týdny chybělo v Zeleném domě zhruba šest pracovníků. Ty se podařilo sehnat nejen díky ukončení provozu v kempech a podobných zařízeních na Karlovarsku, ale i určitým benefitům, které hotel nabízí.

„Zajišťujeme odvoz do zaměstnání, protože málokdo chce na Boží Dar jezdit sám, museli jsme to podpořit i finančně a plus nabízíme další benefity, třeba telefon,“ řekl majitel Zeleného domu Marek Haupt. V Zeleném domě mají v tuto chvíli na leden a únor zarezervovaných zhruba 90 procent celkové kapacity. Provoz ale bude záviset na dalším vývoji epidemické situace.

Právě s ohledem na aktuální proticovidová opatření se rozhodl Filip Volák provoz své restaurace omezit. „Teď vydali to, že číšník nebo servírka musí kontrolovat každého hosta, což nám není po chuti. Budeme teď na listopad zavírat, šetřit peníze, se zaměstnanci jsme domluvení. Čekáme, jak se to bude vyvíjet. Nic jiného než čekat a doufat, že to bude lepší než teď, nám nezbývá,“ dodal Volák.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio