Hospic svatého Jiří v Chebu půjčuje za symbolický poplatek zdravotní pomůcky

7. listopad 2019 14:00

Invalidní vozík, chodítko nebo hygienické pomůcky – to je jen část věcí, které si můžou zapůjčit lidé v prostorách Hospicu svatého Jiří v Chebu. Nezisková organizace tuto novinku zavedla od října. A zájem je velký. Za pomůcky lidé zaplatí symbolický poplatek.

„Nabízíme vše, co pomůže pečujícím osobám v péči o nemocného. Nemusí to být starý člověk, pomůcky si půjčují i mladí lidé, kteří jsou po operaci nebo po úrazu. Je tady skutečně všechno, co jim pomůže při hygieně toho člověka. Jsou tady sedačky na vanu, je tady nafukovací vanička, vanička na mytí hlavy, jsou tady podložní mísy i nádoby na moč,“ popsala novinku sociální pracovnice Marie Zemančíková Mantlíková.

Zájemci si mohou pomůcky půjčit za symbolický poplatek, přičemž je nejvyšší sazba za mechanické vozíky, a to ve výši 10 korun na den. Například čtyřkolové chodítko stojí osm korun na den. „Snažili jsme se nastavit symbolické ceny tak, aby to bylo pro všechny dostupné. Stejně tak jako se snažíme mít domácí hospicovou péči dostupnou. Zřídili jsme si tedy živnostenské oprávnění na půjčování pomůcek. Uvidíme, v jakém stavu se nám budou vracet, kdyby se pomůcky vracely ve špatném stavu, tak bychom museli nastavit zálohu,“ řekla Alena Votavová, ředitelka Hospicu svatého Jiří Cheb.

Kompenzační pomůcky si mohou zájemci vypůjčit každé úterý v chebské Karlově ulici, kde sídlí hospic.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio