Hornický dům v Jáchymově má slavnou éru za sebou. Už ho čeká jen demolice

5. květen 2013

Jáchymov na Karlovarsku zbourá jednu ze svých dominant - Hornický dům. Jeho osud odstartovala špatná privatizace objektu na počátku devadesátých let. I když plánem posledních majitelů bylo vybudovat hotelový komplex, nikdy k tomu nedošlo.

Dnes je z budovy, kde se scházeli všichni místní obyvatelé, kde řada z nich prožívala první lásky, ruina a největší ostuda města. K zemi lehne zřejmě začátkem června.

„Pamatuju si kino, restauraci, vinárnu, bylo tam hezké posezení. A navíc se tam dělali pěkné zábavy.“

„Já jsem tam prožil hodně let. Když se hrávala harmonika, tady byla zábava, tady se prostě žilo, tady byla ta legenda,“ vzpomínají místí.

Kulturní stánek byl postavený v padesátých letech minulého století a prakticky pořád byl při různých akcích zaplněný. Tato doba už se ale nikdy nevrátí, za měsíc půjde objekt k zemi.

Majitel měl přitom s objektem velké plány.

„Posledním vlastníkem byla nějaká firma s ruskou účastí a oni opravdu zvažovali přestavbu Hornického domu na hotelový komplex,“ říká starosta Jáchymova Bronislav Grulich.

Ještě v roce 2008 vypadaly plány věrohodně. Pak se ale situace změnila.

„Komunikace začala trošku váznout a dozvěděl jsem se, že investor od svého záměru couvl. Schovali se za začínající finanční krizi a přestali konat,“ dodává Grulich.

Radnice nabídla společnosti, že za symbolickou korunu od nich Hornický dům odkoupí. Už tehdy byl totiž ve špatném stavu. Podnikatelé z východu ale chtěli za objekt jeden a půl milionu korun, na což město nepřistoupilo.

Demolice jako řešení

Protože zasahoval dům na městské pozemky, úředníci vyčíslili společnosti jejich zábor, který ale neplatila. Když se dluh vyšplhal k 70 tisícům, soud rozhodl o dražbě. Radnice ji vyhrála a u památkářů uspěla i s demolicí.

„V současné době připravujeme demolici objektu. Příští týden bude vypsáno výběrové řízení na dodavatele,“ popisuje následující postup starosta.

I když Jáchymov vydražil Hornický dům za 70 tisíc korun, městská kasa bude muset vydat další peníze. Samotná demolice se zřejmě vyšplhá na 4 miliony korun. Konečnou cenu ukáže až výsledek výběrového řízení. Samotné bourání bude přitom probíhat zvláštním způsobem.

„Nejprve bude rozebrána horní stavba, materiál bude nadrcen a deponován na těch prolukách, které jsou z obou stran Hornického domu. Poté budou proraženy stropy sklepů, které jsou tady dvoupatrové, vysvětluje Grulich.

Nadrceným materiálem ze stavby budou sklepy zasypány a nahoře budou udělány parkové úpravy,“ doplňuje.

„V patnácti letech jsem tady prosil o jedno pivo, to byla taková nádhera.Až to budou bourat, já budu brečet,“ neskrývá zklamání jeden z dělníků, který pracuje na sousedním domě.

autoři: Andrea Strohmaierová , Iva Menšíková
Spustit audio