Hornické Krušnohoří míří na seznam UNESCO

5. duben 2012

Hornická kulturní krajina Krušnohoří by mohla být na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. O zapsání usiluje Karlovarský kraj společně s Ústeckým krajem a také německou stranou. Projekt už posoudilo Ministerstvo kultury a doporučilo jeho nominaci.

Na přípravě nominační dokumentace spolupracují na české straně obce Jáchymov, Boží Dar, Horní Blatná, Abertamy, Krupka a Měděnec. Společná přeshraniční nominace bude předložena UNESCU pravděpodobně v roce 2015.

Ještě než začne zpracovávání velké nominační dokumentace, bude nutné deklarovat spolupráci všech stran projektu. Proto na konci dubna podepíšou společné prohlášení v Královské mincovně v Jáchymově hejtmani obou českých krajů i zástupci saské strany.

V Karlovarském kraji jsou významnými lokalitami zahrnutými do nominace především oblasti spojené s historií hornictví – Zlatý Kopec na Božím Daru, Vlčí jámy u Horní Blatné, důl Mauricius u Abertam nebo památková zóna v Jáchymově. V Ústeckém kraji se o nominaci budou ucházet obce Krupka a Měděnec, na saském území půjde asi o 30 oblastí.

O zápis do seznamu UNESCO usiluje také západočeský lázeňský trojúhelník tvořený Mariánskými Lázněmi, Karlovými Vary a Františkovými Lázněmi. Nominace má být městy podána do roku 2015, a to společně s dalšími evropskými lázněmi jako je například německý Baden - Baden nebo francouzské Vichy.

Spustit audio