Horní Slavkov získal na opravu kostela 11 milionů korun z dotačního programu Restart

18. březen 2021 14:35

Horní Slavkov na Sokolovsku získal dotace z programu Restart na první etapu oprav kostela svatého Jiří. Z celkových nákladů, které jsou zhruba 23 milionů korun, dotace pokryje necelou polovinu.

Program Restart je určený pro strukturálně postižené kraje a především pak pro nové využití takzvaných brownfieldů. To jsou nejčastěji opuštěné tovární objekty nebo výrobní areály. Horní Slavkov ale získal tuto dotaci na opravy kostela svatého Jiří.

„Když se podíváme na definici brownfieldu, je to chátrající objekt, který pozbyl své původní využití. To náš kostel splňuje, protože nepatří církvi. Ta ho před několika lety bezplatně převedla městu, je odsvěcen. Následné využití nebude církevní, ale bude úplně odlišné. Bude to kulturní společenský sál,“ vysvětlil nezávislý starosta Alexandr Terek.

Každý rok vyčlení Horní Slavkov zhruba jeden a půl milionu na opravy kostela svatého Jiří. V minulosti se tak podařilo kompletně zrenovovat vitrážová okna nebo historické náhrobky. Gotickou památku teď ale čeká první etapa rozsáhlé rekonstrukce interiéru.

„Dovedeme sem elektřinu a topení, které bude v podlaze. Dojde k opravám omítek. Protože to bude společenský sál, musí zde být hygienické zázemí, takže tu vznikne malý přístavek, kde bude sociální zázemí,“ popsal Terek.

Využití dotací z programu Restart na rekonstrukci odsvěceného kostela by podle starosty mohlo být inspirací i pro další obce a města v kraji.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio