Hollies: Yes I Will

21. říjen 2023

Anglická skupina Hollies vznikla v roce 1963 v Manchesteru ze souborů Deltas a Dolphins. Všichni její členové se narodili během druhé světové války a tak léta jejich dospívání byla ona neopakovatelná léta šedesátá.

Psal se rok 1964, když britská skupina Hollies pronikla do britské hitparády, kde v té době kralovali Beatles. Nebylo to lehké, ale Hollies, aniž byli tak osobití hudebníci a autoři jako Beatles, založili svůj úspěch na dobrém výběru chytlavého repertoáru a na osobitém instrumentálním a vokálním podání. Hlas zpěváka Allana Clarka a harmonie Grahama Nashe byly v té době prostě nenapodobitelné. Hollies tedy patří ke skupinám, jejichž tvorba nejvýrazněji ovlivnila britskou scénu 60. let.

Jejich prvním hitem číslo 1 v britské hitparádě byla píseň A´m Alive, psal se rok 1964. Úspěch britské skupiny Hollies byl založen především na její singlové produkci, v letech 1964- 68 měla řadu hitů. Ovšem v roce 1968 kytarista Graham Nash odešel do Spojených států amerických, aby se stal členem superskupiny Crosby, Stils, Nash and Young. Hollies se přesto drželi na výsluní, ale marná sláva, léta žní už byla pryč. S odchodem Grahama Nashe byla narušena autorská vyrovnanost a také charakter vokálů - Hollies prostě ztratili svůj břink. Odchod ze slávy byl sice pomalý, ale zároveň neodvratitelný, i když se ještě pár let na výsluní udrželi.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio