Hloupost, šlendrián, nebo úmysl?

22. květen 2003

posledních dnech se v tisku objevily zprávy o tom, že zastupitelé ve Starém Plzenci požádali Policii České republiky o vyšetření nejasností v radnici financované výstavbě, na které narazila kontrolní komise. Problém zaujal i komentátora Jiřího Tomáše Blažka, který situaci ve Starém Plzenci už delší čas sleduje.

Způsob, jakým bylo v minulosti nakládáno s veřejnými prostředky ve Starém Plzenci budou prověřovat orgány Policie České republiky. Navrhla to kontrolní komise zastupitelstva města a na veřejném zasedání to pátého května drtivou většinou schválilo celé zastupitelstvo Starého Plzence. V tisku se hovoří o kontrole financování výstavby policejní služebny, ale bude toho zřejmě víc, nač oprávněné orgány budou ze zákonné povinnosti muset ve Starém Plzenci hledat odpověď. Případy jiné, ale se shodnou základnou porušování zákonů. V některých případech, jak postupně konstatovali členové kontrolních komisí a zastupitelé, byly zahájeny stavby bez stavebního povolení, jinde se investovalo do stavebních úprav a vybavení místností v majetku, který vůbec nepatřil městu, ale hlavně, stavělo se ve Starém Plzenci tuze draze. Za metr obestavěné plochy sociálního bytu se všude v kraji platí zhruba třináct tisíc korun, v Praze se metr nového bytu na Barrandově vloni prodával za dvacet devět tisíc korun. Ve Starém Plzenci zaplatila radnice za metr sociálního bytu v Sedlci třicet pět tisíc korun, takže jinde by za jeden staroplzenecký postavili sociální byty téměř tři.

Co se týká policejní služebny, není na vině policie a občané města jsou jistě rádi, že služebna je v centru městečka. Ministerstvo vnitra by chtělo a snad ještě chce budovu koupit, ale Ministerstvo financí zcela správně odmítá zaplatit více než osmnáct miliónů korun za služebnu přibližně stejných parametrů, jaké má například nová služebna v Hrádku u Rokycan, která ve stejném čase výstavby stála polovinu. O způsobu úprav projektu a financování jeho realizace rozhodoval starosta Pavel Kondr sám, bez vědomí a souhlasu zastupitelů, kteří vždycky pouze až po oznámení starosty o jeho dalším nevratném kroku s projektovými změnami a navýšením rozpočtu souhlasili.

Rotudna ve Starém Plzenci

Nelze pochybovat o tom, že stát za policejní služebnu zaplatí, ale je téměř jisté, že zdaleka ne všechno, co za ní utratilo město. Velkým problémem je zde ovšem ještě fakt, že na dva byty v domě poskytlo dotaci Ministerstvo pro místní rozvoj a tento majetek je, včetně pozemkového podílu, v zástavě. Dotace byla navíc poskytnuta na byty pro občany města, ale zcela logicky mohou být využívány pouze policisty, takže ve hře je i oprávněnost využití dotace.

Jak šetření policistů ve Starém Plzenci dopadne nepředjímejme; zastupitelé i ostatní občané jednoduše chtějí mít konečně jasno, zda tyto a další akce dopadly jak dopadly úmyslným zaviněním, nebo jsou projevem šlendriánu či hlouposti. Že město přišlo o velké peníze je jisté už dnes. Aby o ně nepřicházelo dál - to bylo motivem, proč zastupitelé předali svá zjištění policii. Ve Starém Plzenci už dávno nejde o osobní, ale pouze o účetní a právní rovinu věcí.

Radyně
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.