Hlavní problémy Karlovarského kraje jsou podle Pavla vzdělanost a doprava

16. únor 2023 13:15

Vzdělávání, dopravní napojení a zdravotní péči označil zvolený prezident Petr Pavel za nejčastější problémy, se kterými se setkával při své dvoudenní návštěvě Karlovarského kraje.

Budou to také hlavní okruhy, o kterých chce později jednat s vládou Petra Fialy a jednotlivými ministry. O možnostech přeshraniční spolupráce ve zdravotní péči chce hovořit také s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Pavel to ve čtvrtek řekl novinářům v Jáchymově na Karlovarsku na závěr své dvoudenní cesty po Karlovarském kraji.

„Kdybych měl říct ta témata, která se nejčastěji objevovala, tak je to vzdělávání, absence škol vyšších stupňů, především tedy univerzitního nebo vysokoškolského typu v Karlovarském kraji, která by byla určitou zárukou toho, že mladí lidé nebudou odcházet z regionu a to další je dopravní obslužnost, protože ta do značné míry také brzdí další rozvoj kraje,“ řekl novinářům zvolený prezident.

Jako další problém podtrhl zdravotní a stomatologickou péči. „Myslím, že by tomu mohla pomoci lepší přeshraniční spolupráce a to bude určitě i jedním z témat, o kterých budu jednat s německým prezidentem,“ uvedl Pavel.

Pavel při své dvoudenní cestě navštívil Aš, Cheb, Sokolov, Karlovy Vary, Ostrov a Jáchymov. Až na Jáchymov mají tato města starosty z ANO. Pavel také navštívil, školy, výrobní závod BWI v Chebu, sociální zařízení Klubíčko v Chebu a besedoval s místními.

Návštěva Karlovarského kraje byla první cestou do regionů po Pavlově zvolení. Karlovarský kraj patří mezi regiony strukturálně postižené. Má nejnižší HDP na obyvatele, nejnižší průměrné mzdy a nejhorší vzdělanostní strukturu ze všech krajů. I proto první cesta nově zvolené hlavy státu vedla sem.

Příští týden by se chtěl Pavel podívat do Ústeckého kraje a po inauguraci plánuje cestu do Moravskoslezského kraje. Pavel také na krátkém briefingu zopakoval, že na bezpečnostní konferenci v Mnichově, která se koná v pátek a v sobotu, se setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, polskou hlavou státu Andrzejem Dudou a litevským prezidentem Gitanasem Nausédou.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio