Hit Dej mi víc své lásky měl původně anglický text

19. listopad 2021

Vrácíme se do neuvěřitelně plodné doby poloviny 60. let. Tehdy skupina Olympic vytvořila sérii hitů, které se hrají dodnes. Jejich autory jsou Petr Janda a textař Pavel Chrastina. 

Dej mi víc své lásky se jmenuje píseň, která se stala impulsem pro přechod k vlastní tvorbě dnes už legendární hudební skupiny Olympic. Bylo to v roce 1965 a dnes patří tato píseň ke zlaté bigbítové klasice, kterou znají milióny lidí. Její autor, kytarista a zpěvák Olympicu Petr Janda, ji původně vymyslel i s anglickým textem, zpíval v ní „my baby give me more“, jenže tato verze neobstála a tak baskytarista a zpěvák doprovodných hlasů Olympicu Pavel Chrastina vymyslel českou verzi. Stalo se tak prý o víkendu na chatě u Jílového na konci jara roku 1965. Pavlu Chrastinovi pak dobová kritika vyčítala různé gramatické neobratnosti a námětové bizarnosti.

A jeho vzpomínky? "Nejčastěji vzpomínám na tu krásnou dobu, kdy jsme začali skládat své vlastní věci a jako bojovníci za liverpoolský zvuk začali předělávat Olympic do podoby vokální skupiny. Olympic měl ctižádost být široko daleko nejlepší a řekl bych, že se mu to dařilo," říká Pavel Chrastina, autor textů takových hitů jako Dej mi víc své lásky, Pták Rosomák, Dědečkův duch, Snad jsem to zavinil já, Želva, Dej mi na klín oči unavený nebo Krásná neznámá.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.