Historii města Sokolov přibližuje dětem tamní muzeum

O legendách z historie regionu se dozvídají školáci z Karlovarského kraje v pořadu nazvaném Pověsti - brána do historie regionu. Program připravilo sokolovské muzeum.

Děti se tak dozvědí například o zakletém purkrabím v Lokti, nebo jak v čase křížových výprav vznikl Sokolov. „Nejprve si povíme základní informace o historii sokolovského zámku v souvislosti s pověstmi. Pak si projdeme expozici a na závěr budou děti hledat názvy některých exponátů, aby mohly vyplnit křížovku,“ představuje pořady Jitka Třísková.

Zakladatel Sokolova - obrázek z pracovního listu Muzea Sokolov pro pořad Pověsti - brána do historie Sokolovska

Prostřednictvím pověstí se děti dozvídají o reálném dění v minulosti. Při návštěvě muzea děti zjistí, že Sokolov dlouhé roky zdaleka nebyl největším městem Sokolovska, a co těžili horníci v Horním Slavkově i dalších městech regionu. Během různých úkolů také přiřazují jednotlivá období k rodům, které vlastnily sokolovské panství. Ať už jde o Šliky ve třináctém a čtrnáctém století, Nostitze v patnáctém století a šestnáctém století, a nakonec i o Nothafty. Těm patřilo panství od roku 1622 až do roku 1945.

Školáci si sami přečtou třeba pověst o zazděných skřítcích. A zjistí, jak to bylo se zvonem z vypáleného v Chlumu, který lidé zachránili. Pořad je vhodný pro školáky od třetích do šestých tříd.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio