Historický důl Johannes u Božího Daru ukončil sezonu, navštívily ho téměř 3 tisíce lidí

2. říjen 2023 13:05

Zachovalou historickou štolu Johannes u Božího Daru na Karlovarsku navštívilo letos od května do konce září 2750 lidí, zhruba stejně jako loni. Památku, kde se od 16. století dobývaly cínové a měděné rudy, si přišli prohlédnout Češi, Němci, Nizozemci, Poláci a Italové.

V roce 2019 bylo unikátní hornické dílo společně s dalšími pěti českými památkami Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge zapsáno na seznam UNESCO. Od té doby zájem o štolu Johannes každým rokem stoupá.

„Pro školy, nejen pro studenty geologie, rozšířila štola trasu o seznámení s povrchovými haldami, pinkami a odvaly. Studenti měli možnost s kladívkem v ruce analyzovat povrchové vzorky rud,“ uvedl průvodce Martin Rojovský.

Na podzim, než se štola stane zimovištěm netopýrů, jsou podle Rojovského plánovány úklidové a servisní práce, aby se mohla památka znovu otevřít 1. května 2024. „S ochrannou přilbou, čelovkou a v gumovým holinkách vstupovali do nitra Krušných hor průvodci s návštěvníky třikrát denně,“ doplnil.

Podle svých slov často slýchali od návštěvníků, že jsou rádi, že nejsou horníci. „Kuriózní byla poznámka, že tady nemáme wi-fi,“ říká Rojovský. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů, ze základní či velké trasy v časovém rozpětí od 1,5 do 2,5 hodiny. Provozovatelé návštěvníkům doporučují pevnou obuv a teplé oblečení pro teploty kolem sedmi stupňů nad nulou.

Štola Johannes je v údolí Zlatého potoka. Netěžilo se v ní zlato, ale cínové rudy. Předloni Služby Boží Dar vybudovaly nové zázemí pro návštěvníky a průvodce přímo u vchodu do dolu. Není tak už nutné s těžkým vybavením vystoupat kopec od silnice ke vchodu do dolu.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio