Herman´s Hermits: Can´t You Hear My Heartbeat

8. listopad 2023

Kapela Herman´s Hermits hrála jednoduchou, ale svižnou a optimistickou hudbu, za kterou se většinou žádná velká ocenění neudílí. Možná si tuto nespravedlnost několik odborníků uvědomilo a tak v průběhu své kariéry získali Herman´s Hermits několik prestižních hudebních cen.

Jmenovali se Herman´s Hermits a už od začátku se snažili o to, aby jejich hudba padla do oka, nebo spíše ucha, jak mladým, tak starším posluchačům. Vzhledem k tomu, že z jara a v létě r. 1965 měla skupina v hitparádě prestižního hudebního časopisu Billboard pět singlů, z toho dva č. 1 a hned na to si zahráli v několika filmech, usuzuji že se jim to povedlo.

Vůdčí postavou ve skupině byl Peter Noon, který si v době svých začátků kdy působil ve formaci Heartbeats zvolil jméno Peter Kovak. Záhy byl ale pro svůj chlapecký vzhled porovnáván s televizní seriálovou postavou Schermana, ze kterého se záhy stal Herman, nebo pro mnohé vypadal jako mladý J. F. Kennedy. Ve svých počátcích byli členové skupiny velice mladí, 17, 18 let a tak jejich práci ve studiu často zastali zkušenější hráči. Jedním z nich byl i Jimmy Page z pozdějších Led Zeppelin. Baskytarista skupiny poznamenal, že sice preferuje složitější muziku, ale je rád za šanci kterou dostal. V r. 1971 Noon skupinu sice opustil ale jak k tomu běžně dochází, občas se dali znovu dohromady.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio