Hejtman Kulhánek: Scénář stavu nebezpečí budeme mít stále po ruce

15. únor 2021 10:00

Nouzový stav bude platit až do 28. února. Vláda ho prodloužila na žádost hejtmanů krajů a primátora Prahy. Politici se na tom dohodli v neděli. Pokud by nouzový stav skončil a situace v regionu se nezlepšila, má Karlovarský kraj připravený scénář stavu nebezpečí, uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Karlovy Vary hejtman Kulhánek.

Pokračování nouzového stavu je podle hejtmana Karlovarského kraje jediným krokem, jak přibrzdit koronavirovou pandemii v regionu. „Hledali jsme a našli společnou shodu na společném řešení právě v té žádosti o nouzový stav, a to ze tří důvodů. Jednak abychom nezvyšovali riziko šíření pandemie. Jednak abychom umožnili přípravu návratu žáků do škol a zároveň abychom měli konkrétní vyhlídku na rozvolnění obchodů, služeb a otevření sportovních zařízení. Pokud by nouzový stav prodloužen nebyl, došlo by k masivnímu rozvolnění a nepochybně v řádu týdne, několika dní, k zahlcení našich nemocnic a jejich kolapsu,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Hejtmani předložili vládě také několik požadavků včetně návratu dětí do škol. „Byly to zejména požadavky na urychlené projednání pandemického zákona a informace kdy a za jakých okolností budou otevřeny právě ty malé obchody, služby a sportovní areály,“ upřesnil Kulhánek.

Okresy Cheb a Sokolov zůstávají nadále uzavřené

„Opatření zůstává v platnosti. I kdyby nouzový stav nebyl, tak ministerstvo zdravotnictví svým nařízením tuto uzávěru mělo připravenou. Podle vyhodnocení odborníky z ministerstva a hygieny je to třeba,“ dodal Kulhánek. Opatření bude trvat do konce nouzového stavu, pak bude záležet na epidemiologické situaci.

Pokud se do 28. února situace v kraji nezlepší a skončí nouzový stav, bude kraj připraven vyhlásit stav nebezpečí. „Scénář stavu nebezpečí máme připraven a budeme ho mít stále po ruce. Po ukončení nouzového stavu může nastat buď jeho prodloužení, nebo nouzový stav skončí. Záleží na tom, jaká bude situace,“ uzavřel hejtman.

Více v rozhovoru:

autoři: Jitka Brožková , Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související