Hasiči si v Sokolově vyzkoušeli postup při úniku chemických látek

27. říjen 2011

Největší cvičení v letošním roce připravil Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje v oblasti závodu Momentive Specialty Chemicals v Sokolově. Cvičení mělo prověřit nejen činnost hasičů, ale také jejich spolupráci s ostatními složkami.

Včerejší akce byla umístěna na nový most mezi Sokolovem a Královským Poříčím v blízkosti chemických závodů. Hasiči si společně s dalšími složkami integrovaného záchranného systému vyzkoušeli postup při nehodě automobilové cisterny, která přepravuje nebezpečné chemické látky.

V zadání bylo, že kvůli poškození cisterny vyteče zhruba 4000 litrů chemikálie na silnici a také do řeky a v autě zůstanou dva zranění. Cílem cvičení byla tedy záchrana osob a jejich předání zdravotnické záchranné službě a dále snížení bezprostředního rizika a omezení rozsahu havárie - zastavení nebo omezení úniku a dalšího šíření nebezpečné látky a regulaci dopravy v místě havárie.

Cvičení takového rozsahu s nasazením několika desítek lidí i značného počtu techniky je pořádáno vždy jednou za rok a vždy na jiné téma. V minulosti hasiči s dalšími jednotkami integrovaného záchranného systému nacvičovali například zásah po výbuchu přímo ve výrobní technologii sokolovské chemičky. Dalším velkým cvičením, jež trvalo několik dní, byl nácvik likvidace rozsáhlých lesních požárů a příští rok by se záchranáři a hasiči měli vyzkoušet zásah při letecké nehodě na mezinárodním letišti v Karlových Varech.

autor: zdt
Spustit audio