Harmonikáři a heligonkáři míří do Březové u Sokolova na velké hudební setkání

22. březen 2019 08:30

Už po čtrnácté v řadě se v sále březovského Kulturního domu odehraje tradiční setkání harmonikářů a heligonkářů z širokého okolí. 

S nápadem založit akci, která se dnes řadí mezi tradiční stálice v Karlovarském kraji, přišli v roce 2006 známí hudebníci manželé Olga a Jiří Homolkovi. Spolu se starostou města Březová Miroslavem Boudou, který jim vyšel vstříc, stáli u vzniku tohoto setkání harmonikářů z nejbližšího okolí, zpočátku zamýšleného jako menší událost pohodového až rodinného rázu.

Tato charakteristika už ale dávno neplatí, jelikož se akce rok od roku stávala známější a oblíbenější a za poslední roky se mezi účinkujícími objevují například i hosté z plzeňského regionu či z Prahy. Chybět letos nebude ani spoluzakladatel Jiří Homolka. Jeho hudbu znají posluchači rádia z nahrávek pořízených v Českém rozhlase Plzeň, kde jich natočil celou řadu.

„Stejně jako každý rok se přítomným divákům představí celá řada amatérských, poloprofesionálních i profesionálních harmonikářů všech generací. Chybět nebudou oblíbení Plzeňští heligonkáři, Ondřej Římek ze Staňkova či již tradiční účinkující děda a vnuk Ježkovi ze Slaného. Ti hrají téměř po celé republice a známí jsou i v sousedním Německu a Rakousku. Mezi hosty budou i manželé Pospíšilovi, známí mj. z TV Šlágr,“ přiblížil program večera vedoucí Kulturního domu a Multifunkčního centra Michal Bedeč.

Letošní ročník se uskuteční v sobotu 23. března od 17 hodin. Vstupenky lze získat v předprodeji Infocentru města Březová a také prostřednictvím webových stránek.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio