Giorgio Moroder. Třikrát Oscar, čtyřikrát Zlatý globus

11. září 2021

Možná vám nic neříká jeho jméno, ale už mnohokrát jste slyšeli písně, které napsal. Giorgio Moroder je v světě diska a elektronické hudby pojmem.

Giorgio Moroder se může pochlubit opravdu bohatou hudební minulostí. V roce 1969 uspěl s písní Looky Looky, kterou u nás nazpívala Valérie Čižmárová s názvem Léta letí. Z rodné Itálie se přes Německo a Francii, kde doprovázel Johnnyho Hallydaye, postupně přesunul do Spojených států amerických. V 70. létech byl Giorgio Moroder už uznávaným skladatelem, neodmyslitelně patří k žánru disco. Pracoval se spoustou slavných zpěváků, jako například David Bowie, Cher, Freddie Mercury nebo Elton John. Největší úspěchy slavil ve dvojici se zpěvačkou Donnou Summer.

Za hudbu ke svému prvnímu americkému filmu Půlnoční expres získal ta nejvyšší ocenění, Zlatý Globus i Oscara. Pustil se do práce se syntezátory a zaměřil se na komerční pop. Jako průkopník profesionální syntetizátorové elektronické discohudby se stal úspěšným tvůrcem tzv. mnichovského disco soundu. Za melodii k filmu Top Gun získal v roce 1987 třetího Oscara a čtvrtý Zlatý Globus své kariéry. Jeho dílem je také světově úspěšný muzikál Flashdance. Giorgio Moroder je synonymem diska, filmové hudby a úspěchu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio