Gilbert O’Sullivan slaví 75. narozeniny.

1. prosinec 2021

Díky vyloženě nemodernímu vzhledu naivního chlapíka oblečeného podle módy 20. let působil irský zpěvák Gilbert O’Sullivan na pop scéně jako zjevení.

Většině lidí je dnes jasné, že v populární hudbě lze na sebe upoutat různým, s muzikou často vůbec nesouvisejícím způsobem. Rovněž je ale jasné, že to nevydrží dlouho. Pokud se, ale spojí originální nápad s hudebním talentem, může to fungovat. V r. 1970 obdržel manažer, považte, takových hvězd jako byli Tom Jones a Engelbert Humperdinck v poště balíček, ve kterém našel demo nahrávku začínajícího zpěváka Gilberta O’Sullivana. Společně s ní i jeho životopis a fotografii, která by v době velice osobité módy 70. let upoutala každého. Na ní byl mladík, který vypadal jako by vypadl z nějakého filmu ze dvacátých let, kde si zahrál s Charlie Chaplinem. Krátké kalhoty, pletený svetr bez rukávů, určitě dílo jeho maminky a na hlavě obrovská bekovka. I když by tato bláznivá a obstarožní image zpěváka, který chce být součástí pop music, každého odradila, manažer Gordon Mills se nenechal zviklat, neboť v životě už viděl leccos a hlavně šlo o muziku.

Vzhled pomateného mladíka sice nějaký čas publikum bavil, ale to začalo ustupovat uznání nad jeho melodickou muzikou a kvalitními hravými texty. Během své kariéry nahrál Gilbert O’Sullivan 20 alb. Hudební časopis Record Mirror ho zvolil nejlepším britským zpěvákem roku 1972. V té době se už mohl pochlubit 10 miliony prodaných alb.

Písničku Alone Again Naturaly výborně, s českým textem nazpíval také plzeňský zpěvák Miroslav Hajšman.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.