Galerie výtvarného umění otevřela. Zve do Jeruzaléma, na hřbitov a k výšivkám na popelnici

12. květen 2020 14:00

Chebská Galerie výtvarného umění nabídla návštěvníkům po dvou měsících vynuceného zavření tři nové výstavy. Další chystá na příští týdny. I když je otevřeno, galerie musí dál dodržovat řadu opatření kvůli hrozbě šíření koronaviru.

„Nemohli jsme si dovolit udělat vernisáže. To nás velmi mrzelo, protože v průběhu čtrnácti dnů zahajujeme několik výstav. Ty zůstanou bez oficiálního otevření, možná někdy časem uděláme odloženou vernisáž,“ uvažuje ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu Marcel Fišer. 

To je Jeruzalém, ilustrace Stanislava Setinského

V prostoru Musea Café uvidí příchozí expozici Stanislava Setinského nazvanou To je Jeruzalém. Navazuje tak na populární sérii obrazových průvodců po světových městech To je … (This is …), kterou původně psal a ilustroval Miroslav Šašek a nyní v ní pokračují i mladší tvůrci. Jak podotkl ředitel Fišer, výstavu určenou hlavně pro děti doplňují Setinského ilustrace ke dvěma knihám izraelského autora Etgara Kereta a několik dalších samostatných prací s hebrejskou tematikou.

Panel Opus magnum představuje práci sochaře Jaroslava Horejce, Madonu s dítětem pro Artěl na hrobce rodiny Wiesinger ve Stříbře. „Horejc je naším nejvýznamnějším představitelem art-deca. Náhrobek ve Stříbře souvisí s jeho drobným reliéfem, který rozvinul do několika dalších variant a to vše tady máme,“ poznamenal Fišer. 

V malé galerii uvidí příchozí práce dvou autorek, kterými jsou Karíma Al-Mukhtarová a Maud Kotasová. „Jedním ze styčných bodů tvorby obou autorek je technika šití. V určitých polohách se obě autorky dotýkají ornamentu, který změnou kontextu ironizují i obdařují novým významem. Tradiční představy o vyšívání narušují jak charakterem motivů, tak zcela neklasickými podkladovými materiály: Maud Kotasová vyšívá na karosérie nákladních aut, dílenské šatní skříňky, popelnice, struhadla či síta, Karíma Al-Mukhtarová zase na keramiku nebo skleněné tabule,“ přibližuje práci autorek ředitel Fišer. 

Na co se můžete dále těšit?

Galerie připravuje také další výstavy. Jedna z nich začne 19. května v Retromuseu a představí společnost Jitex, která byla založena před sedmdesáti lety. Ve Velké galerii uvidí lidé práce Oldřicha Kulhánka. Otevření jeho výstavy je naplánované na 26. května. Lidé sice neuvidí bankovky s jeho Janem Amosem Komenským, Františkem Palackým nebo Boženu Němcovou, známou díky autorovi také z pětistovky, ale i tak se bude na co těšit. Expozice vznikala ve spolupráci s historikem umění a synem Oldřicha Kulhánka Davidem, a tak lidé zjistí, třeba co grafika, malíře a ilustrátora inspirovalo.

Novinkou je také upravené podzemí galerie. „Sklep jsme kompletně zrekonstruovali. Vypadá to tam velmi dobře. Umožnilo nám to reprezentovat umění posledních třiceti let důstojným způsobem,“ poznamenal ředitel Fišer. 

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio