Galerie umění v Karlových Varech představuje novou výstavu Tomáše Polcara

15. listopad 2018 10:00

Výstava s názvem Hemisféry představuje další z hledačských výprav Tomáše Polcara za poznáním a pochopením sebe a našeho světa s jejich přesahy.

Polcarova tvorba se zabývá zkoumáním pravé a levé mozkové hemisféry. Pravé hemisféře našeho mozku přikládáme odpovědnost za iracionální a intuitivní myšlení, levá představuje rozum. Výstava symbolicky sleduje toto téma ve dvou křídlech galerie, v levém na současných Polcarových obrazech krajiny, v pravém na geometrických strukturách a sochách.

Barvy, geometrie a emoce symbolizují novou tvorbu Polcara

Rozumovému přístupu odpovídá geometrizující poloha, vědomě potlačující malířský rukopis a vypovídající univerzálním jazykem. Polcar zde vychází z tvaru šestiúhelníku, kterým je dlouhodobě okouzlen.

Původně ho inspiroval šestiúhelník buňky včelího plástu jako dokonalý, harmonický útvar. Každá z buněk rozměrné sítě je jedinečným originálem, vyšlým z hlavy a zachyceným rukou a štětcem na vlastnoručně napnutém plátně.

Intuitivnímu myšlení u Polcara odpovídá expresivní umělecký přístup, představovaný krajinomalbou. Polcar přichází do krajiny a pozoruje. Ten samý pohled zachycuje v různých okamžicích a barvou tvoří krajinný prostor i emoce.

Vernisáž začíná 15. listopadu v 17 hodin. Výstava v Městské galerii Karlovy Vary pak bude otevřena veřejnosti denně mimo pondělí od 16. listopadu do 6. ledna 2019. 

autoři: nkr , Hana Vyhnálková | zdroj: Galerie umění Karlovy Vary
Spustit audio