Františkánský klášter v Chebu čekají i letos opravy

13. duben 2012

V úpravě františkánského kláštera pokračuje radnice v Chebu. I v letošním roce čeká historický objekt řada drobnějších oprav. Veřejnosti je zatím přístupná jen klášterní zahrada a křížová chodba. Kostel stále zůstává uzavřený. Výjimkou jsou ojedinělé koncerty, jako bylo například nedělní zahájení festivalu Uprostřed Evropy.

Návštěvníkům se na začátku června otevřela unikátní křížová chodba. Součástí úprav bylo vymalování samotné křížové chodby a rekonstrukce fasád kolem rajské zahrady. Provedené opravy přišly celkově na více než jeden milion korun.

Další úpravy se přitom již chystají. Týkat se budou jednoho, veřejnosti dosud neznámého zákoutí areálu františkánského kláštera. Úpravy obou zahrad mají být hotové do zahájení krajinné výstavy v příštím roce.

Křížová chodba bude podobně jako v minulých letech přes léto hostit několik výtvarných výstav. Město Cheb koupilo od církve areál kláštera v roce 2006 za 19 miliónů korun. Postupně do oprav investovalo už desítky miliónů.

Františkánský kostel v Chebu

Kostel byl vystavěn zároveň s klášterem po roce 1247, kdy se v Chebu usadili františkáni. Po požáru v roce 1270 byl znovu postaven a v roce 1285 vysvěcen. Z původní stavby z poloviny 13. století se zachovala sakristie a přilehlá část zdiva kláštera. Křížová chodba kláštera z 1. poloviny 14. století patří k nejkrásnějším stavebním památkám historického jádra města.

Spustit audio