Fotopast v Doupovských horách zaznamenala výskyt kočky divoké

15. červenec 2019 14:00

Fotopast v Doupovských horách zaznamenala na konci května s největší pravděpodobností výskyt kočky divoké. Oznámily to dnes Vojenské lesy a statky ČR, které lokalitu spravují.

Fotopast z Doupovských hor

Výskyt šelmy, který se nyní pokusí správci ověřit sběrem biologického materiálu, byl zaznamenán na území vojenského újezdu Hradiště. „Mohu potvrdit, že fotopast v honitbě Hradiště v rámci projektu zkoumání druhové rozmanitosti fauny v Doupovských horách zachytila výskyt šelmy. Podle obrázků se jedná velmi jednoznačně o kočku divokou, nyní se ještě pokusíme zajistit srst, abychom výskyt definitivně potvrdili,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

První výskyt šelmy zachytila fotopast 27. května. Podle dosavadních záznamů se nejspíše jedná o samce. Lesníci mu dali společně s biologem Jiřím Sochorem jméno Valdemar podle dne prvního výskytu.

Kočka divoká (Felis silvestris) je savec z čeledi kočkovitých. Žije na rozsáhlých územích Evropy, Afriky a Asie. Vyznačuje se šedo-hnědo-černou barvou srsti v rozličné barevné kombinaci. Váží většinou mezi 2 a 8 kilogramy a živí se především různými druhy hlodavců, dále ptáky, menšími plazy a obojživelníky.

V České republice se až na výjimky přirozeně nevyskytuje, ačkoliv k nám začíná pronikat z prosperujících populací v okolních státech, například z Bavorska. Více rozšířená je na Slovensku, kde žije několik set jedinců. Doupovské hory na Karlovarsku poskytují této šelmě vhodné životní podmínky, protože jsou pro ni typické smíšené a listnaté lesy v podhůří nebo na vrchovinách (Ve vysokých horách nebo v nížinách se vyskytuje jen výjimečně) a operuje na teritoriu od 50 do několika set hektarů.

autor: nkr | zdroj: Jan Sotona (tiskový mluvčí VLS ČR)
Spustit audio