Fotografka Jana Mensatorová odkrývá mnohá zákoutí profesionálního sportu

2. únor 2023

Karlovarská fotografka Jana Mensatorová uspěla v prestižní soutěži Czech Press Photo. Porotu zaujala fotografiemi skutečného příběhu.

Jana Mensatorová je fotografka pocházející z města Kraslice. Jejími prvními fotkami byly rodinné portréty, dnes ale fotí nejrůznější témata. Vzhledem ke sňatku s hokejistou Lukášem Mensatorem je její focení často spojeno s hokejem. S karlovarskými hokejisty také realizovala svůj první charitativní počin – kalendář, jehož výtěžek byl věnován kojeneckému ústavu v Karlových Varech.

Fotky podle ní mají mít hlubší smysl, a tak se stala hlavní fotografkou projektu Bez frází, který přibližuje řadu inspirativních příběhů sportovců a odkrývá mnohá zákoutí profesionálního sportu. V letošním roce si za to připsala obrovský úspěch v soutěži Czech Press Photo 2022.

V soutěži získala 3. místo v kategorii portrét za fotografie, ze kterých opravdu mrazí. V souvislosti s projektem Bez frází zdokumentovala mladou sportovkyni Terezu Vytlačilovou. Tereza se stala obětí sexuálního násilí od osoby, které bezmezně věřila – byl to její trenér.

autoři: Pavlína Kyselová , nkr
Spustit audio