Filmový festival vzdá poctu kameramanovi Vladimíru Smutnému

4. červenec 2019 10:00

Na filmovém festivalu v Karlových Varech dnes zvláštní projekce filmu Zánik samoty Berhof připomene práci kameramana Vladimíra Smutného. Ten letos v závěru přehlídky obdrží Cenu prezidenta festivalu.

Držitel sedmi Českých lvů za nejlepší kameru pracoval na oscarovém Koljovi nebo na filmech Smrt krásných srnců, Tmavomodrý svět a Tobruk. Film Zánik samoty Berhof si laureát sám vybral.

Herci Kara Haywardová a Jeaden Martell budou při veřejně přístupné besedě vyprávět o kariérách dětských hvězd. Šestnáctiletý Martell získal první zkušenosti ve filmech Miluj souseda svého a Půlnoční dítě, letos má ve Varech dva filmy, americko-britský snímek Chata a Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera, který natočil český režisér Martin Krejčí.

Dvacetiletá Haywardová doprovází soutěžní snímek Ke hvězdám, který bude dnes uveden v hlavní soutěži festivalu. Podle programového ředitele Karla Ocha je snímek jednou z nejexkluzivnějších položek letošní soutěže. Světová premiéra se odehrála na festivalu Sundance. Film se odehrává v Oklahomě v 60. letech s hlavní hrdinkou, dospívající Iris, která se svojí kamarádkou poznává svět. „Film nám připomněl spoustu velkých děl americké kinematografie ze 70. let a jednou ze zásadních jeho deviz jsou herecké výkony včetně Kary Haywardové v hlavní roli,“ řekl Och.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio