Filmaři oživují staré příběhy. Pustí si je turisté v Krušných horách

6. květen 2019 08:20

Režisér a autor projektu Znovuoživené Krušnohoří Petr Mikšíček začal se svým týmem natáčet ve filmovém studiu v Abertamech desítky krátkých příběhů z historie Krušných hor. Na turistických stezkách si je budou moci na konkrétních místech pustit lidé díky aplikacím v mobilních telefonech.

Stačí se podívat do displeje, který v reálném prostředí ukáže podobu téhož místa v minulosti, a dokonce se tam objeví postavy v hraných scénkách. Ožijí tak například historky o ultimátu bratrům Šlikům, o propadnuté červené jámě u Hřebečné, příběh o dostavbě Paláce princů v Ostrově, turisté uvidí patronku Krušných hor Marcebilu.

Část jednoho z abertamských domů se změnila. Je tam všechno zelené. Podlaha, stěny, židle, stoly. Jediné co není zelené, je natáčecí technika. Díky barevné úpravě natáčecího místa mohou později filmaři nahradit zelenou barvu počítačovou grafikou. „Natáčíme v prostorách dneska buď neexistují a nebo se velmi změnil. Točili jsme například scénu o starostovi z Ostrova, kdy stará radnice a její zasedací sál vypadaly úplně jinak. My jsme proto nechali našeho kolegu Jana Doležálka nakreslit ilustrace toho, jak v té době zasedací místnost vypadala. Pomocí natáčecí techniky v našem ateliéru skládáme reálné postavy a animovaný film,“ popsal Petr Mikšíček.

Hotové díly uvidí návštěvníci Krušných hor při procházkách po turistických trasách. Natáčí se v oblasti sedmi krušnohorských obcí. „Na české straně jsou to města Ostrov, Jáchymov, Abertamy, Boží Dar a obec Loučná. Na německé straně je to město a Anaberg Buchholz a obec Breitenbrunn. Vznikne 39 vizualizací“. Strůjcem vizuálních změn, díky kterým se postavy natáčející v zeleném studiu objeví v nádherných historických prostorách, je Martin Strnad. „Mým úkolem je spojit video s digitální malbou. Takže spojím třeba také právě videosekvenci radních z ostrovské radnice, natáčených v zelením prostředí, s historickou podobou jednacího sálu,“ poznamenal Strnad.

Jedním z účinkujících je i herec Západočeského divadla Chebu v Pavel Marek. „I když samotné natáčecí prostředí vypadá velice nenápadně, všechno obklopuje zeleň, věřím tomu, že lidem se výsledek bude velice líbit. My jsme už viděli ukázku, ve které nás naklíčovali do historického prostředí, a byli jsme sami sebou překvapeni,“ řekl Pavel Marek.

Projekt Znovuoživené Krušnohoří, na který přispěla Evropská unie a přeshraniční fond SN CZ, má být podle plánů hotov na konci příštího roku.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary